Elhunyt Lena Horne dzsesszénekes

2010.05.10. 14:15
Elhunyt Lena Horne legendás dzsesszénekes és Broadway-színésznő, az első afroamerikai előadóművészek egyike, aki képes volt betörni az amerikai szórakoztatóipar élvonalába.

A 92 éves Horne vasárnap hunyt el egy New York-i kórházban - jelentette be szóvivője. A negyvenes években azon kevés fekete énekesek közé tartozott, akik fehér együttessel léptek fel vagy hollywoodi szerződést kaptak.

Lena Horne énekelte a Stormy Weather című, 1943-ban a 20th Century Fox stúdióban forgatott musical főcímdalát, ami óriási siker lett, és a későbbiekben védjegyének tekintették. Sok olyan filmben szerepelt, aminek forgatókönyvét úgy szerkesztették, hogy dalait ki lehessen vágni, és a rasszista déli közönség ne háborodjon fel azon, hogy egy fekete színésznő szerepel a produkcióban.

Lena Horne

A Time magazinnak később elmondta, hogy nagyon magányosnak érezte magát Hollywoodban. A filmvásznon, a lemezeken, az éjszakai klubokban és a koncerttermekben egyaránt remekelt: énekesi repertoárja a bluestól a dzsesszen át a Broadway-számokig számos műfajt felölelt. Az 1950-ben elhunyt Buddy de Sylva dalszerző "a legjobb női dalénekesnek" nevezte.

A Broadwayn 1957-ben aratta első átütő sikerét a Jamaica című darabban. Egy kritikusa "a korszak egyik legkiemelkedőbb előadójaként" méltatta.

Filmes karrierje elején az MGM stúdió szerette volna "egzotikus latin szépségként" eladni, de ezt határozottan elutasította, mert nem akart fehérnek látszani.

A negyvenes évek közepére levetkőzte távolságtartását, és művészként tevékenyen részt vállalt a polgárjogi mozgalomban. 1963-ban részt vett Martin Luther King híres washingtoni menetében is, amin a Van egy álmom kezdetű beszéd is elhangzott.

Hatvannégy esztendősen előadott egyszereplős Broadway-show-jáért, az 1981-ben bemutatott Lena Horne: The Lady and Her Music című műsorért elnyerte a Tony-díjat.

Felszabadított rabszolgák leszármazottjaként 1917-ben született Brooklynban. Családja a fekete polgárság vezető rétegéhez tartozott. Rokonaik között volt Franklin D. Roosevelt elnök egyik tanácsadója. Horne már 16 évesen otthagyta az iskolát, hogy betegeskedő színésznő anyját támogatni tudja, és beállt táncolni a híres harlemi Cotton Clubba. 1935-ben Noble Sissle együttesével indult turnézni, majd 1940-ben csatlakozott Charlie Barnet fehér együtteséhez.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport