Menő lesz a könyv a nyolcévesek között

2010.05.30. 11:40
Az olvasást akarja vonzóbbá tenni az a program, ami hátrányos helyzetű régiók általános iskoláiban sztárok részvételével és könyvosztással szervez eseményeket másodikosoknak. A Nyílt Társadalom Intézet Olvassunk együtt! projektjének alsózsolcai állomásán vettünk részt.

„A program célja, hogy a gyerekek megszeressék a könyveket, és ezt úgy akarjuk elérni, hogy kellemes élmény kösse őket az olvasáshoz. Hírességeket kérünk arra, hogy vegyenek részt egy néhány órás programon az iskolában a gyerekekkel, meséljenek nekik” – mondja László Flóra koordinátor. Az alsózsolcai helyszínre a Jóban-rosszban tévésorozat egyik szereplője, a Margit doktort alakító Brózik Klára és Tóth Olivér musicalszínész jött mesélni, a zenét a Budapest Bár vezetője, korábbi Kistehén zenekar-tag, Farkas Róbert adta. Korábban – többek között – Kepes András, Dobó Kata, Juga Veronika, Puskás Péter is részt vett a mesélésben.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A program vezetői szerint miközben egyre nagyobb könyvesboltok nyílnak, és a gazdasági válság ellenére sem csökkent jelentősen a forgalom, addig a leszakadó, hátrányos helyzetű és elszegényedett településeken, régiókban gyakorlatilag megszűnőben van az olvasás lehetősége. A kultúra fogyasztását nemcsak a nehéz pénzügyi helyzet korlátozza, hanem az is, hogy eltűnőben és megszűnőben vannak a könyvesboltok, a helyi könyvtárak vagy az olvasásnak helyet adó közösségi terek. Az Olvassunk együtt! kampány és programsorozat ezért azt tűzte ki célul – látva más, közép-kelet-európai kampányok sikerét –, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását.

A gyerekek a mesék mellett méretes könyvcsomagot kapnak, és minden helyszínen zenés bábelőadás követi az olvasást.

04

Az iskolások láthatóan nagyon élvezik a meséket, és talán még annál is jobban azt, hogy találkozhatnak egy Jóban-rosszban-szereplővel, egy színésszel és egy zenésszel. Mészáros Antónia, az M1 Este című politikai műsor szerkesztő-műsorvezetője, a program arca azt kérdezi az alsózsolcai másodikosoktól, hogy ki szeret olvasni. A gyerekek egyharmada bátran bevállalja, hogy egyáltalán nem, de ennek ellenére szépen olvasnak, átveszik a mesélő szerepét a sztároktól. Farkas Róbert pedig még meg is énekelteti őket. A vigyorgó fejeket és az egymásra licitáló jelentkező kezeket látva a program érdeme, hogy tényleg eléri, ezen a napon menő legyen a nyolcévesek között a könyv.

A 2010 áprilisában induló program lényege az olvasás, de a program kitalálóinak ennél magasztosabb céljuk is van. „Az olvasás mint eszköz és lehetőség segítségével élénkíteni szeretnénk a társadalmi párbeszédet, fel akarunk lépni a megosztottság ellen, a megbékélés mellett. Reményeink szerint az Olvassunk együtt! olyan népszerűsítő és szemléletváltó programmá tud válni, amely elősegíti, hogy hatékonyan javuljanak az olvasás és a társadalmi dialógus esélyei, és nem utolsósorban jobban érezzük magunkat az országban” – fogalmaznak célkitűzéseik között.

03

Egyelőre nem tiszta, hogy az együtt olvasással az össztársadalmi cél mennyiben valósul meg, illetve, hogy az egyszeri alkalom mennyiben motiválja a másodikosokat és szüleiket a folytatásra, de az biztos, hogy a BAZ megyei Alsózsolcán frenetikus volt a siker. Amikor a menzán a gyerekek és a program résztvevői sajtlevest és krumplipürét fogyasztanak, a mellettem ülő nyolcévestől azt kérdezem, szerinte mi értelme volt a műsornak. Két kanalazás közt van ideje rám, ezt válaszolja: „A gyerekek miatt van ez az egész. Hogy boldogabbak legyenek.”  • Tippek
  • Bankszámla