Bárdos András elpusztítja Magyarországot

2010.06.05. 08:02
Bárdos András krimiíróként néhány nap alatt elpusztítaná Magyarországot, Esterházy Péter kihozza azt Esti Kornélból, amit Kosztolányi benne hagyott, Garaczi László katonasztorikkal jött ki. Ajánlásként tálaljuk ünnepi könyvheti bevásárlási listánkat. Még több könyv itt.
01

Felbukkant néhány éve egy titokzatos, csak emailben kommunikáló író, Kondor Vilmos, aki megalkotott egy komolyan vállalható budapesti krimivilágot a Budapest noirban, illetve egy szimpatikus, macsó újságírót, Gordon Zsigmondot. A budapesti kém című harmadik regénye (a második a Bűnös Budapest) az első kritika szerint nem mérhető a korábbiakhoz, de van abban izgalom, hogy a Reutersben dolgozó hősünket beszervezi valami munkára az Államvédelmi Központ, így Európán keresztül, James Bondként száguldozik és nyomoz.

Az Agave adta ki az újra első kötetes Baráth Katalin 1900-as évek elején játszódó krimijét, A fekete zongorát. Azért újra első kötetes, mert egyszer már néhány példányban megjelent ez a mű, akkor főleg az interneten terjedt, szeretik is. Az Agavénak megtetszett, a szerzővel átdolgozta, valami töményebb és jobb született. Rögtön az első áldozat zsebében Ady-idézetet találnak, és van benne egy romantikus regényt író eladókisasszony is. Agatha Christie és Hrabal szerelemgyerekeként emlegeti a kiadó a szerzőt, mindenképpen adunk neki egy esélyt (részlet).

03

Ha már krimi: ebben a műfajban írta meg a Tények volt műsorvezetője, Bárdos András azt, amit fél héttől hétig a felolvasásokban nem mondhatott el. Mondja ő. Összeesküvés-elméletekre, napi összefüggésekre rávilágító könyvet várunk az Ítélettől, amit Stahl Judit szakácskönyves kiadója, a Kulinária jegyez. Megvásárlása nem biztos, de meg kellene nézni, mit kezd a tévés a saját vállalásával: halálos, gyógyíthatatlan vírus pusztítja a majdani negyedik Magyar Köztársaságot, tehát van bajunk elég, nemcsak a főszereplő tévésnek, polgármesternek és rendőrnek. Öt nap történései aktuálpolitikával. Ki a felelős mindezért: Orbán vagy Gyurcsány?

04

Esterházy Péter régi kötelességének tett eleget, amikor megírta Esti címmel saját Esti Kornél-történeteit. EP régóta írogatja tovább Kosztolányi Dezső alteregóját, aki most így a saját alteregója, vagy ennél is több. ">Egy fiatalember ment a sötét utcán, feltűrt gallérral.< Ez én vagyok, idézőjelek közt, én vagyok az én útirajzom, regényes életrajzom (melyben arról is számot adok, hogy a hős hányszor halt meg álmában), maradok töredék. Senki sem azt írja, ami, hanem azt, ami szeretne lenni" - írja EP, úgyhogy rendes olvasóként már újraolvastuk az Esti Kornélt, mert lesz itt játék és öröm sok.

Gyönyörű borítóval, Arc és hátraarc címmel folytatja Garaczi László lemúrsorozatát (Szilasi László szerint: rendszerváltás-trilógia): az 1995-ös Mintha élnél, az 1998-as Pompásan buszozunk! alcímei (Egy lemúr vallomásai 1-2.) óta reménykedhettünk a folytatásban, mert most jutunk el végre a katonasához, a férfivá válás legfontosabb pillanataihoz, a legtöbb értelmetlen történethez. Mivel az eddigiek nagyon ügyesen és szórakoztatóan dolgozták fel hősünk életét a kommunizmusban, és első hírek szerint nagyon jó lett ez is óriási a várakozás, ezért mindenképpen beszerzendő.

06

A Behálózva nemcsak fontos könyv volt, mert megértettünk valamit a kapcsolathálók elméletéből és működéséből, hanem Barabási-Albert László stílusa és példái miatt olvasmányélménynek is remek. Most Villanások című könyvében az emberi mozgás dinamikájáról és az emberi viselkedés megjósolhatóságáról szóló kutatását dolgozta fel, ahogy ebben a nagyon jó interjúban elárulja. Dózsa György példáját nemzetközivé tette, és annak történetét megírva vezeti végig az olvasót könyvén. A Nature-ben és a Science-ben is publikáló tudós a mobiltelefonos adatokat elemezve vizsgálta a mozgást, a címadó villanásokat - hosszú, passzív időszak után hirtelen és rövid aktivitást egy-egy tevékenységben - pedig többek között Darwin és Einstein levelezési szokásain és saját maga emailein vezeti le. Lehangoló következtetése, hogy bár egyéniségeknek gondoljuk magunkat, valójában hasonlóan unalmas életet élünk, emiatt kiszámíthatóak vagyunk.

08

Negyvenévnyi kritikát, tanulmányt, publicisztikát gyűjtött egy kötetbe a Gondolat Kiadó a magyar irodalom, újságírás és kultúra egyik legfontosabb alakjától, Ignotus Páltól Jegyzetek a szabadságról címmel. Írok, tehát vitatkozom - olvasható a mottó a szerzőtől, akinek könyve valóban átfogó képet a kultúra, a politika és a társadalom történéseiről.

A focibolond fiatal srác sminkben és női ruhában érzi jól magát. Ennek oka sokáig nem tudatosul benne, majd amikor benne igen, akkor környezetében nem. Kiss Tibor Noé Inkognitó címen komoly coming outtal állt elő prózájában. A nyelvet keresi a saját szexualitás, nem és test elfogadásához és változásához, így könyve drámai vállalkozás. Nevelődési regény ez a javából.