Így nyaralnak a proletárok a homokban

2010.06.23. 13:00 Módosítva: 2010.06.24. 14:12
Horthy Miklósról, Kun Béláról és Rákosi Mátyásról készült felvételekkel bővült a Filmhíradók gyűjteménye. Az 1914-1924 közötti felvételek között is lehet kutatgatni.

A Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Magyar Nemzeti Filmarchívum  által fejlesztett Filmhíradók Online újabb évtizedet dolgozott fel a magyar múltból, így a Rákosi, Horthy és Kun Béla nevével jelzett időszak 1914-24 között készült filmfelvételeit is meg lehet náluk nézni. Például azt, ahogy a proletárok nyaralnak a Vörös Riport szerint: ugróversennyel, eleven labdával, boldogan a homokban.

A kedvenc videónkon a tolonckocsit 25 éve vezető Stepka Flórián pesti rosszfiúkat visz, büszkén áll pálcájával, majd a híradó végén előlép a diplomás kasszafúró, Gyimes doktor.

Kun Béla, Rákosi és Horthy jó sokat szerepel, utóbbi pesti bevonulása a fehér lovon híres pillanat volt.

Nagyon fura arccal beszél Rákosi Mátyás, de nála is érdekesebb a hallgatóság:

Az 1931-től 1943-ig terjedő időszak 5183 filmhírének bemutatásával tavaly indult Filmhíradók Online közel 3 órányi új anyaggal bővült. A NAVA egy 1914-es híradó, a Tanácsköztársaság alatt forgatott Vörös Riport-filmek, a Horthy-féle hatalomátvételt követő, majd a Trianon után készült Corvin és Concordia Híradók közreadásával gyarapítja tovább a mindenki számára ingyenesen elérhető tartalmak körét.

A gyűjtemény új felvételeinek többsége Magyarország történelmének azóta kulcsfontosságúvá vált politikai és harci eseményeit rögzíti, a fennmaradt filmhírek között helyet kapnak a civil lét, a hétköznapi élet kisebb-nagyobb történései is. 1914-ből a főváros első világháborút közvetlenül megelőző hónapjainak színes történéseit őrizte meg a filmszalag, 1919-ben a proletárdiktatúra eseményei, harci tettei és bukása jelentették a fő témát, a húszas évek elejére az elfoglalt déli országrész visszavétele, egy pokolgépes merénylet és az államrendőrség reprezentatív jelenléte nyomta rá a bélyegét.