Elhunyt A testrablók támadásának sztárja

2010.09.13. 13:08
Kevin McCarthy amerikai színész, A testrablók támadása című klasszikus sci-fi sztárja 96 évet élt.

A 96 esztendős színész szombaton halt meg egy Cape Cod-i kórházban. McCarthy 1938-ban a Broadwayn kezdte színészi pályafutását, és első filmjét 1944-ben forgatta, szinte haláláig dolgozott. 1951-ben Oscar-díjra jelölték Az ügynök halála című film főszerepéért, leghíresebb alakításaként mégis az 1956-ban bemutatott A testrablók támadása vonult be a filmtörténetbe.

Don Siegel filmje az ötvenes évek Amerikájának kommunista-ellenes légkörében készült, sokan a hidegháborús fenyegetés metaforájaként értelmezték. McCarthy 1997-ben egy interjújában tagadta, hogy ez a cél lebegett volna a film alkotóinak szeme előtt. Mint mondta, a metafora inkább azzal az életszemlélettel szemben fogalmazódott meg, amit "a nagyvállalatok próbáltak az alkalmazottaikra kényszeríteni, amikor meghatározták, hogyan éljenek, mit csináljanak és miként viselkedjenek".

000 53325311AE023 marilyn

Az alacsony költségvetésű produkciót az Amerikai Filmintézet két évvel ezelőtt beválasztotta minden idők tíz legjobb tudományos-fantasztikus filmje közé. McCarthy a fekete-fehér produkcióban az orvost, Miles Bennellt játszotta, aki rájön, hogy a kaliforniai kisvárosban, ahol él, földönkívüli testrablók veszik át az emberek helyét. Az érzelmek nélküli idegenek habzó burokban öltik fel áldozatuk pontos külalakját.

A film egyik legtöbbet idézett jelentében az orvos pánikba esve rohangál az emberek között és azt kiabálja: "Ők nem emberi lények! Ti lesztek a következők!"

McCarthy A testrablók 1978-as Philip Kaufman által rendezett újrafilmjében is kapott egy kis szerepet; ebben Donald Sutherland alakította dr. Bennellt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport