2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Videojátékokból írt mesét Salman Rushdie

2010.10.11. 16:01
A Sátáni versekért kiátkozott indiai szerzőnek mindig a fia segített, ha elakadt a szörnyes-beszélgetős-tárgygyűjtős RPG-kben. Hálából írt neki egy könyvet.
rushdie cover

"A videójátékok klasszikus tárgykeresős küldetései jól illenek egy mesébe - nyilatkozta a múlt héten megjelent Luka and the Fire of Life című ifjúsági regényéről az indiai származású brit író, aki az RPG-játékokban sosem tudott olyan jó lenni, mint a fia. - A könyv az élet értékéről szól, a játékokban pedig akár ezer élete is lehet az embernek, így én ezt a két dolgot állítottam szembe egymással".

A Kotaku cikke szerint Luka and the Fire of Life című könyv egy fiatal fiú kalandjait beszéli el, aki az apja életét próbálja megmenteni egy varázslatokkal, istenekkel, beszélő állatokkal és megoldásra váró, hősies küldetésekkel telezsúfolt világban. A Booker-díjas Rushdie-nak ez egyébként már a második kifejezetten fiataloknak szóló könyve a Hárun és a mesék tengere után, de nem érzi magát gyerekkönyv-szerzőnek. A korábbi fantasyregényt a nagyobbik fiának, Zafarnak írta 1989-ben, amikor Sátáni versek című kötete miatt az iráni vallási vezető, Khomeini ajatollah fatvát, azaz halálos kiközösítést hirdetett ellene, és ezért a következő évtizedben bujkálnia kellett.

"A Hárun egyfajta válasz volt a kényszerű bujkálásra. A rendőri védelemben töltött 10 év sötét időszak volt az életemben, és a regény végére mindenképpen happy endet akartam" - emlékezett vissza Rushdie, aki jelenleg az emlékiratain dolgozik. A Mumbaiban született író egyébként az indiai függetlenségről, a pakisztáni hatalmi játszmákról és az iszlámról szóló könyveivel vált világhírűvé.

.