Átadták az Akadémia Kiadó nívódíjait

2000.11.07. 13:48
Átadták az Akadémia Kiadó által az elmúlt két évben kiadott, szakmailag legjobbnak ítélt kiadványaiért járó Nívódíjakat a Magyar Tudományos Akadémia épületében, kedden. A kiadó több mint negyedszázados hagyománya szerint a nívódíjakat az MTA tudományos osztályok javaslatára ítélik oda évről évre.
A magyar tudomány napja rendezvénysorozatának a keretében megrendezett díjátadáson Bucsi Szabó Zsolt igazgató elmondta, hogy a 172 éves Kiadó felkészült a piaci versenyre, a nyelvészeti-, tudományos könyvek és a folyóiratok sikerrel mutatkoznak be mind a hazai boltokban, mind a Frankfurti Könyvvásárokon. Hozzátette, hogy az elektronizáció területén sem szeretnének lemaradni, ezért a Kiadó honlaján legtöbb kiadványuk megtalálható és online megvásárolható. Az Akadémiai Kiadó jelenleg nyolc nyelven, 47 különböző folyóiratot jelentet meg, valamint 24 nyelven ad ki szótárt.

A Kiadó tulajdonosai
Az Akadémiai Kiadó részvénytársaság formájában működik, többségi tulajdonosa az amszterdami székhelyű Wolters Kluwer csoport, a világ egyik legnagyobb nemzetközi szakkönyvkiadói konszernje. A kisebbségi tulajdonos - 26%-os részesedéssel - a Magyar Tudományos Akadémia.
A Nívódíjakat Marosi Ernő művészettörténész adta át a tizenynyolc tudósnak. Az idén Kiefer Ferenc a háromkötetes Strukturális magyar nyelvtan című kiadvány, Szabó Júlia pedig az 1971-ben indult, eddig 26 kötet felvonultató Művészettörténeti füzetek sorozatának a szerkesztéséért részesült elismerésben.

Kiss Elemér a Matematikai kincsek Bolyai János kéziratos hagyatékából című munkájáért, Balázs Ervin és Dudits Dénes a Molekuláris növénybiológia című összefoglaló megszerkesztéséért kapott díjat.

Fazekas Tamás, Papp Gyula és Tenczer József szívgyógyászati kézikönyvének szerkesztésével, míg Kunszt György és Klein Rudolf a mai amerikai építészet egyik alakja, Peter Eisenman munkásságát bemutató kötettel érdemelte ki a nívódíjat.

Gunda Tamás az antibiotikumok kémiáját ismertető munkájáért, Borhidi Attila a Kuba növényföldrajzáról szóló angol nyelvű elemzéséért, Mészáros Ernő a légkör kémiai folyamatairól ugyancsak angolul írt kötetéért kapott elismerést.

Marx György a XX. században, Magyarországról Nyugatra emigrált tudósokról szóló, A marslakók érkezése című könyv elkészítéséért. Magay Tamás és Országh László a Magyar-angol szótár összeállításáért részesült elismerésben. Az Angol-magyar szótár elkészítésében kettejük mellett Futász Dezső és Kövecses Zoltán is közreműködött.