Elhunyt Polcz Alaine

2007.09.20. 10:14
85. életévében hosszú betegség után elhunyt Polcz Alaine, a tanatológia, a halállal és gyásszal foglalkozó tudomány hazai úttörője.

Csütörtökön reggel hét órakor hosszú betegség után Budapesten elhunyt Polcz Alaine pszichológus, író, tájékoztatta az Indexet Baranyai László, a Polcz Alaine 85. születésnapjára éppen ezen a napon megjelenő kötet szerkesztője. Bulkainé Ádámosi Margit, az írónő barátja az MTI-nek elmondta, hogy Polcz Alaine egy zsoltáridézettel kívánt elbúcsúzni a világtól: "Mint az szép híves patakra a szarvas kívánkozik, lelkem úgy óhajt Uram!"

"Régóta készült a halálra - mondta Baranyai László, - úgy, mint ahogy mi készülnénk arra, hogy egy barátunkkal lemegyünk, és megiszunk egy kávét."

Polcz Alaine 1922. október 7-én született Kolozsváron. 1949- től Mészöly Miklós íróval élt házasságban, Mészöly 2001-es haláláig. Ő volt tanatológia, a halállal, haldoklással és gyásszal foglalkozó tudomány hazai úttörője.

Polcz Alaine a halállal 19 évesen, a második világháborúban találkozott, ahol ő maga is olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy kórházban kellett újraéleszteni. A bombázásokat, bujkálást, a nőket megerőszakoló orosz katonák borzasztó élményét 1991-es, Asszony a fronton című regényében idézi fel. A háborús élmények hatására kezdett érdeklődni a halál, haldoklás iránt, pszichológiát tanult, diplomáját az ELTE-n szerezte 1949-ben.

A SOTE Tűzoltó utcai, II. Számú Gyermekklinikáján leukémiás gyermekekkel foglalkozott, mindent elkövetett, hogy a gyerekek utolsó idejüket méltón, családjukkal tölthessék. "Az volt az elve, hogy amíg valaki meg nem hal, addig él, azaz az utolsó pillanatig teljes életet érdemel"- mondta Baranyai László.

Polcz Alaine volt a hospice-mozgalom magyarországi elindítója, ő alapította 1991-ben a Magyar Hospice Alapítványt, mely életük utolsó szakaszában lévő betegekről gondoskodik átfogó szemlélettel, azzal nemcsak az ellátással, fájdalomcsillapítással foglalkozik, de a beteg és a családtagok lelki támogatására is hangsúlyt helyez.

Számos műve jelent meg a halál, haldoklás témájában, legismertebbek a Meghalok én is?, Az élet és halál titkai vagy a Bitó Lászlóval közös Az utolsó mérföld. Publikált azonban szépirodalmat (Macskaregény, Asszony a fronton, Éjjeli lámpa, Leányregény), sőt szakácskönyvet is, Főzzünk örömmel! címmel.

Mádl Ferenc köztársasági elnök 2001. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Polcz Alaine-nek "a gyermekek pszichés és idegrendszeri betegségeinek gyógyítását szolgáló új diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, a Magyar Hospice Alapítvány létrehozása érdekében végzett munkásságáért, írásaiban is tükröződő, mély humánumtól vezérelt segítő tevékenységéért."

Íróként is több elismerésben részesült: Asszony a fronton című dokumentumregénye 1991-ben az év könyve lett, 1992-ben pedig Déry Tibor-díjat kapott.

A pszichológus-írónő tiszteletére csütörtökön megjelenő könyvben például Esterházy Péter, Göncz Árpád, Nádas Péter, Nemes Nagy Ágnes és Várszegi Asztrik írásai szerepelnek.