Angyal- és hüvelyterápia a Legnagyobb Könyvesboltban

2005.04.02. 08:11
Áltudomány, romantika és nehezen átlátható könyvhalmok a Nyugati téren. Járja be velünk az Alexandra könyváruházát!

Furcsa, de az ember azt jegyzi meg magában először az ország legnagyobb könyváruházában, hogy itt milyen rohadt sok könyv van. Úgy értem, hogy ez egyfelől nyilván természetes és remek dolog, másfelől olyan brutális töménységben és elrendezésben támadnak itt ránk a könyvek, hogy az messze túlzás. A falak mentén végigfutó polcokon megmutatják a borítójukat, aztán máshol már a gerincük látszik csak. Vannak könyvekkel mindkét oldalról dugig tömött gondolák, négyzetméteres alapterületű könyvpiramisok, esküvői torta alakú, háromemeletes könyvállványok, könyvekkel borított vaskos oszlopok, földre halmozott egyszerű könyvkupacok és üveges fali tárlókba dugott könyvborítók.

Mónika és Péter

Az első sokkból lábadozva visszabotorkálok a földszintre. Pár perccel korábban pozitív előítéletekkel átitatva léptem be az egykori Griff áruházba, Celine Dion életrajzi fotóalbumának borítóján borzongva. György Péter, az ismert közíró, önkéntes feljelentő és cenzor ugyanis a kereskedelmi tévék és bulvárlapok mellett az Alexandra könyves vállalkozást is szívesen betiltaná. Márpedig mi lenne velünk Pokrivtsák Mónika szemfelszedőjének esküvője nélkül?

Most újra itt állok a bejáratnál és megpróbálom elemző pillantással felmérni a helyszínt. A belső dizájn visszafogott: narancsos szőnyegpadló, világos falak, sárgás polcok, bármiféle extra látványelem nélkül. Ügyes trükk, hogy a bejárati szinten még nincs annyi könyv, hogy a gyanútlan látogató azonnal sokkot kapjon. Na jó, még így is több van, mint ahány vasi szocialista a megerőszakolós botrány előtt, de a mennyiség egyelőre befogadható. A földszinten laknak az újdonságok, az ajándék, sport- és utazós könyvek.

Lyukak a föld alatt

Először az alagsorba megyek le. Itt helyezték el a nyelvkönyveket, a kötelező olvasmányokat, számítástechnikai könyveket és az idegen nyelvű kiadványokat. A pince nagy és kicsit zegzugos. A választék első blikkre meghökkentően nagy, de a részletekben vájkálva azonnal találni jó nagy lukakat. Próbaképpen megnézem az idegen nyelvű dizájn- és építészeti kínálatot. Rengeteg az ilyen könyv, de hamar kiderül, hogy mindez egyetlen kiadótól, a Phaidontól, ami jó márka, de rajta kívül is van élet azért.

Szürrealisták a könyvszakmában

Fel is megyek az elsőre, ahol igazán elemében van az Alexandra. Fenyegető könyvpiramisok, -gúlák és -csonkakúpok között osonok, közben egyre jobban mulatok. A rengeteg könyvet ugyanis láthatólag a szürrealista mozgalom által propagált szabad asszociációs módszerrel rendezték el a hatalmas térben. Földes kolléga és Vancsó Zoltán Le a Halászbástyával! című szubjektív Budapest-albuma például a Kutya ABC (Trükkök és ötletek gazdik számára) és a Kígyók terráriumi tartása mellé került, bele az állatos blokk közepébe. Hogy miért? Mert a borítóján többek között egy dinoszaurusz látható.

A krimik közé került H.S. Stokestól a Misima Jukio élete és halála és Mary Roachtól a Holttestek lenyűgöző élete, nyilván a halálra utaló kulcsszavak miatt. Kisebb hiba, hogy mindkettő non-fiction, az előző egy híres japán íróról, az utóbbi a holttestek bomlásáról szól. Az Agave csodás sci-fi sorozata a Philip K. Dick-kötetekkel ismeretlen okból a kalandregények feliratú polcon landolt, jóllehet van sci-fi tárló is. A legjobbak mégis a könyvekkel borított oszlopok. Némelyiknek van tematikus besorolásra utaló címe, némelyiknek nincs, de ez mindegy is. A kedvencemen - ez jelöletlen - együtt gusztálható a Rejtő-sorozat az Auradinamikával, Para-Kovács Imre Lassú fényével és Vizvári Mariska szakácskönyvével. A Lakáskultúra feliratú oszlopon viszont a Belső terek világítása alá ékelődött Wilbur Smithtől a Most kell meghalnod. Ennek a fényében már egészen logikus a Házépítés oszlop a Légtechnikai és klímaberendezésekkel, valamint Stephen King Tortúrájával.

Mágikus mennyiségek

Világos persze, hogy György Péter miért fenekedik az Alexandrára: az ország legnagyobb könyváruházában összegyűjtötték az ország összes ezoterikus, boszorkányos, táltosos-lélekvándorlós, aurafényképész-, démonos-öngyógyítós és halottlátószakkönyvét. A legjobb cím konteszt erős versenyzője az Angyalterápia. Meggyőzőnek tűnik az indító kínálat úgynevezett romantikus regényekből, rózsaszín-arany borítóval (van külön romantikafal), de van tüchtig pornósarok is, meleg és leszbikus dugós könyvekkel színezve. A Barátnők titkaival szemben - Caroline hüvelye egy rakás férfi- és női ujjra szorul rá a gyors belelapozás alapján - ott ragyogott Vissy Károly CD-ROM-okkal felturbózott Meteorológiai iskolája 10 900-ért, kartondobozban.

A második emeleten találni a klasszikus könyvesbolti kínálatot, úgymint szépirodalom, esszé és barátaik. Itt első blikkre úgy tűnt, hozzák a kötelezőt, a nácizmus és a német hadsereg fegyvereinek témakörében meg még annál is többet.

A harmadikra zene- és videóboltot költöztettek. Az egész kisebb annál, hogy teljesközeli legyen a kínálat, ezért okosan úgy döntöttek, jöjjenek a bizarr különlegességek. Például a meghökkentően bőséges bakelitnagylemez-kínálat, furcsa popmerítéssel a Whamtől a Kissen át a Morcheebáig. Hogy a harmadikról se hiányozzon a raktári-turkálós hangulat, középre felhalmoztak több köbméternyi vegyes gagyicédét 399 forinttól.

A negyediken egy galéria van, ahol indításnak József Attila-plakátkiállításra készültek, ottjártamkor a plakátok még a falnak támasztva várakoztak. Ide igazából a remek panoráma miatt érdemes felmászni, pompásan rálátni a Nyugatira és a térre.

A félemeleten semleges hangulatú kávézóban roskadhat le a könyvmérgezést kapott áldozat. Amikor beültem, a kínálat sokféle kávéból és csokoládéból, valamint hervadt, befóliázott tortaszerűségekből állt, de ez nyilván változni fog.

Különös képződmény tehát a Legnagyobb Könyváruház, ahol a legbátrabbak is rászorulnak az eladók segítségére a szabad asszociációs elrendezés meg a nyomasztóan sok könyv miatt. Viszont nyitva van éjfélig: a tudatmódosult könyvbarátoknak kész kalandtúra.

Fajtiszta nyilasok a könyvesboltban
Meghűlt a vér a könyvesboltot feltérképező tudósítóban, mikor böngészés közben váratlanul a fülébe süvöltött: "én fajtiszta nyilas vagyok". A sokkot oldotta, hogy a láthatatlan forrásból ezután az is elhangzott: "én pedig fajtiszta oroszlán vagyok, miközben érdekes módon regényhőseim mind nyilasok". A sokat látott tudósító gyorsan összerakva a történetet megállapította, könyvbemutató zajlik valahol az áruház területén, és a vendégek szavait hangszórókon közvetítik.

Bár a jobb könyvesboltokban szokásos program a szerzőkkel rendezett kerekasztal-beszélgetés, mégis megdöbbentő volt, hogy az Alexandria nyitónapján az asztrológiabiznisz legújabb hajtásának, a gyerekeket is behálózó Gyerekasztrológia című könyvnek szerveztek reklámeseményt.

A vásárló ráadásul nem menekülhetett az egymás alá lovakat adó Müller Péter, Rákos Péter és a moderátor elől, mert a hangszórók az áruház minden emeletén, nagy hangerővel közvetítették a belterjes smúzolást aszcendensekről, Jupiterről és fajtisztaságról.

Földes András