Eltűnnek az antikvitások, helyettük lesz Art Fair

2007.11.20. 16:31
Az 1994 óta rendezett Antik Enteriőrt csütörtöktől Budapest Art Fair néven rendezik meg a Műcsarnokban. A klasszikus régiségek ugyanis lassan kiszorulnak a piacról, nemzetközi szinten viszont tombol a képzőművészeti hisztéria.

Tizennégy év alatt egyre csökkent a régiségek száma az Antik Enteriőrön, miközben teret nyertek a klasszikus és modern festmények, indokolta a művészeti vásárt szervező cég vezetője a névváltást. Az eseményt 2007-től ugyanis Budapest Art Fair-nek hívják, jelezve, hogy a hangsúly immár a képzőművészeten van, mondta Galambos Sándor.

A váltás egyébként leképezi a nemzetközi trendeket, amelyek a képzőművészet iránti fokozott befektetői érdeklődésről tanúskodnak. A nagy aukciós házaknál ugyanis sorra dőlnek meg a kortárs, modern és klasszikus rekordok. A műkereskedelembe áramló pénz pedig olyan szívó hatást eredményezett, hogy azt már csak az új alkotásokat termelő kortárs művészek tudják kielégíteni.

Ez utóbbi folyamat hazai lenyomata volt, hogy 2005-től a vásárt a kortárs galériák sátrával bővítették, és Plug néven, párhuzamos rendezvényként mutatták be.

A Plug és az Antik Enteriőr elkülönítésének a kínálat változásával azonban már nem volt értelme, így a november 22-én kezdődő esemény egyetlen néven fut tovább. Az Art Fairré alakulással a szervezők a színvonalat is emelnék, így a tavaly még csak választható zsűrizést kötelezővé tették a klasszikus és modern alkotásokat kínáló kereskedők számára.

A művekről Lengyel László és Bellák Gábor művészettörténészek és igazságügyi festményszakértők, Horvát József ötvös és igazságügyi ékszer-, drágakő- és nemesfémszakértő, Vörösváry Ferenc műgyűjtő és Szentkirályi Miklós festményrestaurátor döntik el, hogy érdemesek-e a kiállításra.

Galambos Sándor elmondása szerint voltak olyan munkák, amelyeket a zsűri visszavonatott.

Nem kötelező még a minőségi kontroll a kortárs galériáknál. A módszert csak jövőre vezetik be, és akkor sem az egyes műveket, hanem a kiállító galériákat minősítik majd.

A szervezők pozitív jelnek tartják, hogy idén már három francia, egy izraeli-angol és egy szlovák galéria is kiállít. A franciákat a két éve kiállító francia Minotaure vette rá a budapesti megjelenésre. Ennek köszönhetően jól be lehet majd vásárolni ötvenenes évekbeli absztrakt és pop-art művekből és Vasarelyből is.

A Karton galéria pedig vasárnap harmadik alkalommal rendezi meg képregény- és karikatúraaukcióját.

A Műcsarnokban rendezett Art Fairen idén lesznek olyan programok is, amelyek vaskos pénzkötegek nélkül is élvezhetőek. Művészettörténészek vezetésével szerveznek tárlatvezetéseket, délutánonként pedig beszélgetéseket tartanak. A péntek négyórás szeánszon például jelen sorok írójára támadnak majd rá a művészeti szakírók.