Aliz
6 °C
14 °C

Eltűnnek az antikvitások, helyettük lesz Art Fair

2007.11.20. 16:31
Az 1994 óta rendezett Antik Enteriőrt csütörtöktől Budapest Art Fair néven rendezik meg a Műcsarnokban. A klasszikus régiségek ugyanis lassan kiszorulnak a piacról, nemzetközi szinten viszont tombol a képzőművészeti hisztéria.

Tizennégy év alatt egyre csökkent a régiségek száma az Antik Enteriőrön, miközben teret nyertek a klasszikus és modern festmények, indokolta a művészeti vásárt szervező cég vezetője a névváltást. Az eseményt 2007-től ugyanis Budapest Art Fair-nek hívják, jelezve, hogy a hangsúly immár a képzőművészeten van, mondta Galambos Sándor.

A váltás egyébként leképezi a nemzetközi trendeket, amelyek a képzőművészet iránti fokozott befektetői érdeklődésről tanúskodnak. A nagy aukciós házaknál ugyanis sorra dőlnek meg a kortárs, modern és klasszikus rekordok. A műkereskedelembe áramló pénz pedig olyan szívó hatást eredményezett, hogy azt már csak az új alkotásokat termelő kortárs művészek tudják kielégíteni.

Ez utóbbi folyamat hazai lenyomata volt, hogy 2005-től a vásárt a kortárs galériák sátrával bővítették, és Plug néven, párhuzamos rendezvényként mutatták be.

A Plug és az Antik Enteriőr elkülönítésének a kínálat változásával azonban már nem volt értelme, így a november 22-én kezdődő esemény egyetlen néven fut tovább. Az Art Fairré alakulással a szervezők a színvonalat is emelnék, így a tavaly még csak választható zsűrizést kötelezővé tették a klasszikus és modern alkotásokat kínáló kereskedők számára.

A művekről Lengyel László és Bellák Gábor művészettörténészek és igazságügyi festményszakértők, Horvát József ötvös és igazságügyi ékszer-, drágakő- és nemesfémszakértő, Vörösváry Ferenc műgyűjtő és Szentkirályi Miklós festményrestaurátor döntik el, hogy érdemesek-e a kiállításra.

Galambos Sándor elmondása szerint voltak olyan munkák, amelyeket a zsűri visszavonatott.

Nem kötelező még a minőségi kontroll a kortárs galériáknál. A módszert csak jövőre vezetik be, és akkor sem az egyes műveket, hanem a kiállító galériákat minősítik majd.

A szervezők pozitív jelnek tartják, hogy idén már három francia, egy izraeli-angol és egy szlovák galéria is kiállít. A franciákat a két éve kiállító francia Minotaure vette rá a budapesti megjelenésre. Ennek köszönhetően jól be lehet majd vásárolni ötvenenes évekbeli absztrakt és pop-art művekből és Vasarelyből is.

A Karton galéria pedig vasárnap harmadik alkalommal rendezi meg képregény- és karikatúraaukcióját.

A Műcsarnokban rendezett Art Fairen idén lesznek olyan programok is, amelyek vaskos pénzkötegek nélkül is élvezhetőek. Művészettörténészek vezetésével szerveznek tárlatvezetéseket, délutánonként pedig beszélgetéseket tartanak. A péntek négyórás szeánszon például jelen sorok írójára támadnak majd rá a művészeti szakírók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?