Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tudja elhinni, hogy megvették ezt a szart

2007.02.14. 15:53
A világ leghíresebb graffitise, Banksy volt a Sotheby's aukciós ház sztárja, miután közel 100 millió forintnyi összegért adták el képeit és szobrait. Az üzletnek nagy hatása lesz a kortárs piacra, új tehetségekre irányulhat a figyelem, vélik szakértők. A Banksy-hatás első jele egy most árúba bocsátott graffiti, amihez mellesleg ház is tartozik.

"Az új dolgok megismeréséhez csatlakozási pontokra van szükségünk. Emberek millióinak jelenleg Banksy munkái jelentik a csatlakozási pontot ahhoz, hogy közel kerüljenek a művészethez, sőt, hogy lássák, a művészet lehet a mindennapi élet része". A graffitivel és street arttal foglalkozó Wooster Collective újságírójának lelkesült szavai nem alaptalanok.

A legendás angol street art-művész múlt heti, megdöbbentő aukciós sikere ugyanis nem csak az utcai művészetre, de az egész kortárs szcénára ráirányította a figyelmet. A világ két legnagyobb aukciós házának egyikében, a Sotheby's-nél a múlt héten rekordáron ütötték le Banksy három munkáját.


A bombákkal kuglizó nyugdíjasok képéért 38,5 millió forintnyi fontot fizetett egy műgyűjtő. A nagyméretű, közel két méter hosszú, vászonra festett, festékspray-vel készült munka sikere minden várakozást felülmúlt. A szakértők kezdetben ugyanis 19 millió körüli eladási árral számoltak.


A bombát ölelő lány szintén jellegzetes street artos stílusban készült képéért ugyanitt 12 milliót fizettek. Egy harmadik munkájáért, a londoni falakról is népszerű piros lufis lányért pedig 14 millió forintnyi angol fontig licitáltak.

A következő nap, szintén a Sotheby's 36 millióért adott el egy gázmaszkos balerinát ábrázoló Banksy-szobrocskát.

Banksy nem először lép ki a nonprofit világból. Októberben 24 millió forintnak megfelelő összegért kelt el a két ölelkező mélytengeri búvárt ábrázoló képe, amely szélesebb körben Blur Think Tank című albumának borítójáról vált ismertté.

Az aukción egyébként Peter Doig egyik munkája érte el a legmagasabb árat. A festményért 1 milliárd 800 millió forintot fizetett egy ismeretlen licitáló.

Banksy-hatás

Banksy eladásai a szakértők szerint ráirányíthatják a figyelmet a kortárs képzőművészetre. A londoni művész munkáit ugyanis azok is ismerhetik, akik amúgy nem rendszeres múzeumba járók. A politikai, társadalmi, környezeti problémákkal foglalkozó művész firkái 2000-től láthatóak szülővárosa, Yate, London és más angliai nagyvárosok falain.

A világsajtót is bejárta az Izrael által épített védelmi falra festett graffitije a falat áttörő kisfiúról, és a guantanamói fogolyra emlékeztető bábu, amelyet Disney Landbe csempészett a művész.


A Wooster collective szerint hamarosan érezhető lesz a "Banksy-hatás", azaz a kevésbé tehetősek más, még nem felkapott street artosoktól vásárolnak majd, figyelmet és pénzt irányítva a szcénába.

Egyébként Banksy a kvalifikált közönségnek is átjárást biztosít, ebben az esetben az utcai művészetek felé. Emlékezetes a graffitis akciója, amelyben egy bevásárlókocsit toló nő kőfaragványát csempészte be a Tate gallery egy római alkotásokat bemutató kiállítására.

2in1

Banksy a sikeres eladások ellenére továbbra is fenntartja az independent művész imidzsét. Így honlapján a nyitókép jelenleg egy XIX. századi grafika, amelyen a kikiáltó a "Nem hiszem el, hogy ti hülyék megveszitek ezt a szart" feliratú képet mutat be a közönségnek.

A művész továbbra is inkognitóban alkot, személye a sajtó és a közönség számára ismeretlen. Az aukciós házzal menedzsere tartja a kapcsolatot.

Bárhogy is van, már most érezhető a Banksy-hatás. Egy angliai műkereskedő cég például a hét elejétől egy bristoli Banksy graffitit árul, amelyhez 2in1 jelleggel egy ház is jár. A tulajdonosok ugyanis ráébredtek az addig csak firkának tartott munka értékére, és már nem az épületet, hanem a négy éve készített graffitit hirdették meg.