A nácik már a British Museumban vannak

2002.10.02. 16:11
Négy darab, a második világháborúban elrabolt festményre bukkant egy bizottság a neves múzeum gyűjteményében. A múzeum elismerte az eredeti tulajdonosok kártérítési igényét.
A második világháborúban elrabolt festményekre bukkantak a British Museum gyűjteményében. A világhírű angol múzeum négy képéről egy tavaly felállított bizottság állapította meg, hogy azok a cseh Dr Arthur Feldmann magánkollekciójából származnak.

Dr Feldmann 750 grafikából álló gyűjteményét 1939-ben, Csehszlovákia német megszállása után foglalta le a Gestapo. Tulajdonosát bebörtönözték, majd halálra ítélték, ő azonban, még az ítélet végrehajtása előtt, a kegyetlen bánásmód következtében elhunyt. Feleségét Auschwitzban gyilkolták meg.

A németek által elrabolt műtárgyak tulajdonosainak, vagy azok családtagjainak kárigényét a tavalyi évtől az ilyen esetek kivizsgálására felállított bizottság bírálja el. Az Európai Elrabolt Műtárgyak Bizottságának társelnöke Anne Webber örömének adott hangot a Feldmann esettel kapcsolatban: "Megelégedéssel hallottuk, hogy a British Museum fenntartások nélkül elfogadta megállapításunkat, miszerint a nevezett négy munka rablás útján került kereskedelmi forgalomba. Ez anyagilag is sokat jelent a családnak, de az, hogy egy olyan szervezet, mint a British Muesum elismerte a család tragédiáját, különösen büszkévé tette őket."

A tulajdonos családtagjai által felkért bizottság négy darab, XV. és XVIII. század közt készült grafikára bukkant rá. A British Museum ezek közül hármat a Sotheby's aukcióján vásárolt 1946-ban, egy pedig hagyatékból került a neves múzeum gyűjteményébe. A rendelkezések szerint a múzeum visszaadhatja a képeket, vagy kompenzációt fizethet a családnak.