Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nácik már a British Museumban vannak

2002.10.02. 16:11
Négy darab, a második világháborúban elrabolt festményre bukkant egy bizottság a neves múzeum gyűjteményében. A múzeum elismerte az eredeti tulajdonosok kártérítési igényét.
A második világháborúban elrabolt festményekre bukkantak a British Museum gyűjteményében. A világhírű angol múzeum négy képéről egy tavaly felállított bizottság állapította meg, hogy azok a cseh Dr Arthur Feldmann magánkollekciójából származnak.

Dr Feldmann 750 grafikából álló gyűjteményét 1939-ben, Csehszlovákia német megszállása után foglalta le a Gestapo. Tulajdonosát bebörtönözték, majd halálra ítélték, ő azonban, még az ítélet végrehajtása előtt, a kegyetlen bánásmód következtében elhunyt. Feleségét Auschwitzban gyilkolták meg.

A németek által elrabolt műtárgyak tulajdonosainak, vagy azok családtagjainak kárigényét a tavalyi évtől az ilyen esetek kivizsgálására felállított bizottság bírálja el. Az Európai Elrabolt Műtárgyak Bizottságának társelnöke Anne Webber örömének adott hangot a Feldmann esettel kapcsolatban: "Megelégedéssel hallottuk, hogy a British Museum fenntartások nélkül elfogadta megállapításunkat, miszerint a nevezett négy munka rablás útján került kereskedelmi forgalomba. Ez anyagilag is sokat jelent a családnak, de az, hogy egy olyan szervezet, mint a British Muesum elismerte a család tragédiáját, különösen büszkévé tette őket."

A tulajdonos családtagjai által felkért bizottság négy darab, XV. és XVIII. század közt készült grafikára bukkant rá. A British Museum ezek közül hármat a Sotheby's aukcióján vásárolt 1946-ban, egy pedig hagyatékból került a neves múzeum gyűjteményébe. A rendelkezések szerint a múzeum visszaadhatja a képeket, vagy kompenzációt fizethet a családnak.