Elhunyt a Soul Keresztapja

2006.12.25. 10:13
Hetvenhárom éves korában meghalt hétfőre virradóra Atlantában James Brown amerikai fekete énekes, akit a soul-zene keresztapjaként emlegettek.

A neves művészt tüdőgyulladással szállították szombaton kórházba, menedzsere akkor még úgy nyilatkozott, hogy Brown a jövő héten már ismét színpadra lép. Az első jelentésekből még nem derült ki, hogy mi okozta a halálát.

"A disco az James Brown, a hip-hop az James Brown, a rap is James Brown, érti miről beszélek? Meghallgathatja az összes rappert, a zenéjük 90 százaléka én vagyok" - nyilatkozta 2003-ban az AP-nek Brown.

James Brown pályája éppen ötven éve, 1956-ban kezdődött, legnagyobb sikereit az 1960-as években aratta olyan dalokkal, mint a Bewildered, az It's Man's Man's Man's World, az I Feel Good, az I Got A Feeling vagy a Sex Machine. Koncertjei azonban egészen az utóbbi évekig élményszámba mentek, még mindig rászolgált a "Mr. Dinamit", vagy "a show-biznisz legkeményebben dolgozó embere" címekre.

James Brown 1933-ban született egy szegény család gyermekeként. Négy évesen magára maradt, és a rosszhírű Augusta utcáin nevelkedett. 1949-ben Bobby Byrd befogadja a családjába, és a gospel együttesébe is. A Gospel Starlighters később Famous Flamesre változtatta a nevét, és kemény r&b-t kezdenek el játszani. 1956. januárjában Cincinattiben szerződést kötnek a csapattal, és néhány hónappal később már a legjobb tíz között van a daluk, a Please, Please, Please. 1986-ban bekerült a Rock and Roll Hírességek csarnokába, 1992-ben Grammy-életműdíjat kapott. A zenésznek többször meggyűlt a baja a rendőrséggel droghasználat és illegális fegyvertartás miatt, és mert harmadik feleségét gyakran verte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport