Jolán
2 °C
4 °C

420 ezer dollárért kelt el Churchill festménye

2008.04.24. 11:28
A képet 1935-ben festette az államférfi, akinek korábban már egy- és kétmillió dollárért is adták el festményeit.

Négyszázhúszezer dollárért (közel 66 millió forintért) kelt el New Yorkban szerdán egy Winston Churchill festette olajfestmény: a néhai brit miniszterelnök alkotása naplementét ábrázol a marokkói hegyekben.

Alkony az Atlasz-hegység felett

Churchill "Sunset over the Atlas Mountains" (Alkony az Atlasz-hegység felett) című képét rövid versengés után egy ismeretlen vásárló vette meg, aki telefonon licitált, mondta el Staci Smith, a Bonhams New York-i aukciós ház szóvivője.

Churchill a képet marrakesi szállodája erkélyén festette 1935-ben, egy nyaralás alatt. Később, az 1943-as casablancai konferencia után Franklin Roosevelt amerikai elnököt is elvitte Marrakesbe, hogy megmutassa neki a kilátást. Churchill 1915-ben kezdett el festeni, a festészet megkönnyebbülést jelentett számára depressziós időszakaiban.

Tavaly Churchill egy másik marokkói festménye közel 1 millió dollárt kelt el, Chartwellről, az otthonáról készült nagyméretű vászna pedig közel 2 millió dollárért talált vevőre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?