Utcaművészet az utcán és a spájzban

2006.07.13. 12:48
Mit tegyen az egyszeri turista Budapesten, ha művészetre vágyik, és ingyen szeretne enni-inni egyet? Irány egy kiállításmegnyitó! Ha egy napba többet is bezsúfolhatunk, az a legjobb. Mi is ezt tettük.

Bakos Zoltán - felFEJtések

Hely, duma, ingerlés

A Magyar Műhely előtt tétlen kiscsoport téblábol az utcán. Mi éhesek vagyunk, és be akarunk baszni ingyé' - ezért vagyunk itt. A kiállítás tök ciki. A kiállítós pasi azt próbálja eladni (a pincegaléria kurátorának sikerrel) hogy összevissza mászkál a fővárosban, és street-artot (ők graffitinek mondják) fotóz, majd tematizálja valamennyire. Semennyire nem jár utána: kik, hol, milyen technikával, mennyi is van. A megnyitásdin öreg pasik sztájli szemüvegben az ellenkultúráról beszélnek.

És persze nem is azért, merthogy a művészet, igen, tényleg, de van nekünk egy külföldi könyvünk, amiben ez profin megvan, kontinensre bontva. A választási plakátok firkálását már négy éve lekörözte az internetes népművészet, a street-art dokumentálását pedig maguk a gerillák végzik, szintén a világhálós szupersztrádán. A múlt századi téglakarcok, az jó, ezt nem tudtuk.

A lényeg

Maximum harmincan vannak, ezért a kötözködést triggerelő fehér és rozéboros kancsók - autentikus háztáji durva - gyorsan újratelnek, a ropi majdnem eléri a Nógrádi szintjét, párásra szottyadt sajtostallér árnyalja a hokedlit. Van még enyhe ásványvíz, nem elég hideg.

Körítés

Kifelé minden őrizetlen. Középtölgyszín bőr bölcsészszatyor, ócska könyvek, mutáns pálmák, rongyszőnyeg. A honlap szerint az aktuális kiállítás 2005. áprilisi.

Hogyan tovább?

A Blaha környékén, az Akácfa utcánál két értelmes hely van: a Vittula, ahol Király Tamás sleppje mulat szétcsúszva, vagy befizethetjük a partnert egy luxusjakuzzira Boscolóékhoz a New York Palotába.

* * * * * * *

Stark Attila - Kulo City

Hely, duma, ingerlés

Nézze meg, hátha!

A Blaháról ugrás a kies a Ferenciek terére, ahol ütemes kutyaugatásra lépdelhet be a Forma udvarára. Egy dizájnstúdió mindig túl direkt hely, de itt legalább nincs légkondi, csak egy tizenöt centis dizájnventillátor, ami fasza, de szart sem ér. Viszont ez a gyerek elképesztő. Semmit sem akar, de azt világszínvonalon teszi. Majmok! Zománc! Stark Attila Baja válasza Rippl-Rónaira - suttog a monalisa előttünk, és nem téved.

A csávó mondta, hogy a nagyrészt az elmúlt két hétben készítette, ami azért sem lep meg, mert ilyenfajta humornak idő az undoja. Ugyanő növesztette a délnyugat-Európában manapság oly elterjedt rövidhajat rasztákkal hátul, ami még a Vice Mag szerint is tökjó.

A lényeg

Végre. Nem mintha a lemészárolt állatok megérintenének, de túltelítve a szalámiktól frenetikus tizenötféle vega szendviccsel ujjazni. Van szója és búzacsíra, meg lollo rosso körítés, tök finom, és pont elég az a mennyiség, amit még nem vesznek észre sokan. Van üveges bor, meg hideg vizek, azaz fröccs is.

Körítés

Dohányzó triszexuálisok, bicikli, idejétmúlt, még vállalható loungezene, ám kétségkívül oldott és barátságos hangulat. Tilos póló nem volt, a promóció okés. Nem sok mindent hagynak elő, így két kiadványt tudnánk hazavinni.

Hogyan tovább?

Innen áthúzhatunk Szóda kertbe, sushizni, ilyesmi. Ha szerencsénk van, és szociális csomópontok közelében vagyunk, az Astorián olykor szoktak ultrauccos házibulikat tartani.