Huba
17 °C
33 °C

Veszélyben Michelangelo Dávidja az új villamos miatt?

2007.10.03. 10:40
Több művészeti alkotás - köztük Michelangelo Dávid-szobra - kerülhet veszélybe Firenzében, a városvezetés által jóváhagyott új villamoshálózat tervei miatt. A városban hatalmas a felzúdulás.

A tervek szerint a villamos a város szívében közlekedne, megépítése azonban a Dávid-szobor mellett veszélyezteti a Brunelleschi által tervezett keresztelőkápolnát és a dómot is.

Az elképzelések megvalósulását ellenző művészeti szakemberek és értelmiségiek bejelentették, hogy megakadályozzák a jövő hétre tervezett sínlefektetést. "Firenze központja már így is eléggé veszélyeztetett. A páratlan reneszánszkori emlékművek közelében futó villamosvonal statikai problémákhoz vezethet" - nyilatkozta a La Stampa című újságnak Franco Cardini történész.

Firenze polgármestere, Leonardo Domenici ugyanakkor megvédte a tervet. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a dóm közelében naponta kétezer busz halad el, amelyek kipufogófüstje káros az épületekre. A villamosvonal ugyanakkor sokkal környezetbarátabb lenne. Ezen kívül a hálózatot úgy tervezték meg, hogy csökkentsék a villamosok és ezáltal az épületek vibrációját is, fűzte hozzá a polgármester.