Aliz
6 °C
14 °C

Veszélyben Michelangelo Dávidja az új villamos miatt?

2007.10.03. 10:40
Több művészeti alkotás - köztük Michelangelo Dávid-szobra - kerülhet veszélybe Firenzében, a városvezetés által jóváhagyott új villamoshálózat tervei miatt. A városban hatalmas a felzúdulás.

A tervek szerint a villamos a város szívében közlekedne, megépítése azonban a Dávid-szobor mellett veszélyezteti a Brunelleschi által tervezett keresztelőkápolnát és a dómot is.

Az elképzelések megvalósulását ellenző művészeti szakemberek és értelmiségiek bejelentették, hogy megakadályozzák a jövő hétre tervezett sínlefektetést. "Firenze központja már így is eléggé veszélyeztetett. A páratlan reneszánszkori emlékművek közelében futó villamosvonal statikai problémákhoz vezethet" - nyilatkozta a La Stampa című újságnak Franco Cardini történész.

Firenze polgármestere, Leonardo Domenici ugyanakkor megvédte a tervet. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a dóm közelében naponta kétezer busz halad el, amelyek kipufogófüstje káros az épületekre. A villamosvonal ugyanakkor sokkal környezetbarátabb lenne. Ezen kívül a hálózatot úgy tervezték meg, hogy csökkentsék a villamosok és ezáltal az épületek vibrációját is, fűzte hozzá a polgármester.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?