9 millió euró Alain Delon fesményeiért

2007.10.16. 09:48
Közel 9 millió euróért kelt el hétfőn este Párizsban Alain Delon festménygyűjteményének egy része a Drouot cég árverésén.

Az 1950-es évekből származó mintegy 40 mű közel a legtöbbet a kanadai Jean-Paul Riopelle A madár völgye című képéért adták: 882 740 eurót adtak érte, bár ez alatta maradt a várakozásoknak.

Heves telefonlicit után lelt gazdára egy 1950-es Pierre Soulanges-kép 781 976 euróért, míg a harmadik helyet az árverési versenyben Karel Appel A család című munkája szerezte meg, 658 820 eurós árral. Ez utóbbi különösen nagy meglepetés volt, mert kikiáltási ára vételárának alig több mint fele volt. Az est összbevétele 8,74 millió euró volt.

A zsúfolásig megtelt párizsi terembe a világ minden tájáról érkeztek vevők, illetve azok képviselői. Maga Delon nem volt jelen, asszisztense tájékoztatta folyamatosan a fejleményekről a Douchy-ban lévő birtokán tartózkodó színészt. A kollekció egyes darabjai nemcsak európai és amerikai, hanem még venezuelai, kínai, orosz tulajdonost is találtak, sőt, néhány észak-európai múzeum is vásárolt.

Mint a Drouot honlapjáról kiderül, Delon november 23-án gyűjteményének újabb képeit bocsátja árverésre. Ezúttal a 20. századi francia "Déli Iskola" tájképei kerülnek sorra. Egyelőre nincsen szó arról, hogy legnagyobb kedvenceitől, a 19. századi festők, Géricault, Delacroix, Millet és Corot műveitől is megszabadul-e.