Piszoár a legjelentősebb műtárgy

2004.12.03. 15:56
Duchamp Vizeldekútját erősebbnek tartják, mint Picasso festményeit. A harmadik helyen Warhol Monroe-sorozata.
Egy lefelé fordított fehér piszoárt tartanak Nagy-Britanniában a modern művészet legnagyobb befolyást gyakorló műtárgyának.

Vizeldekút A darab Marcel Duchamp (1887-1968) francia festő és filmrendező, a dadizmus egyik alapítójának alkotása. A mű - amelynek magyar címe Vizeldekút -, egyes források szerint 1916-ban, mások szerint 1917-ben keletkezett.

A felmérésről, amelyben 500 művészt, kiállítási kurátort, kritikust és galéristát kérdeztek meg, a BBC brit közszolgálati rádió adott hírt.

Picasso csak a második

Simon Wilson szakértőként kifejtette, sokkoló, hogy Duchamp műve maga mögé utasított olyan zsenik munkáit, mint Picasso, vagy Matisse. "Az eredmény azonban tükrözi a mai művészet dinamikus jellegét, és azt az eszmét, hogy a döntő a kreatív folyamat, amelyből a műalkotás létrejön - maga a mű bármiből készülhet és bármilyen formát ölthet" - mondta Wilson.

A Vizeldekút után a második helyre Pablo Picasso Az avignoni kisasszonyok című, 1907-ben keletkezett festménye került, amelyet a kubizmus elindítójának tekintenek. A legnagyobb befolyást gyakorló alkotások közül a harmadik helyre Andy Warhol 1962-ben készített Marilyn Monroe nyomatait tették a brit szakértők és művészek.