Rosszul áll a perben a Da Vinci-kód írója

2006.03.20. 16:59
A Da Vinci-kód írója nem akart együttműködni a bírósággal, nem emlékezett az ügyben döntő dátumokra, az érintett feleség pedig távol maradt.
"Mély gyanakvással" kell kezelni a Da Vinci kód írójának bizonyítékait, mondta ki a Legfelsőbb Bíróság hétfőn Londonban. A felperesek ügyvédje, Jonathan Rayner James szerint az író, Dan Brown nem működött együtt a bírósággal.

"Alig emlékezett az ügyet érintő fontos időpontokra" - nyilatkozta az ügyvéd a BBC-nek.

Brown tagadta, hogy bestsellere, a Da Vinci-kód az 1982-es The Holy Blood and the Holy Grail című könyv alapján született volna. Az ügyvéd beszámolt arról, hogy Dan Brown állította, nem olvasta a művet a Da Vinci-kód írásának utolsó munkafázisaiig.

"Sem az évre, sem a hónapra nem emlékezett" - hangzott el - "egyáltalán nem volt segítségére a bíróságnak".

Olvasta a két könyvet

A könyvet szerző Michael Baigent és Richard Leigh azért fordult bírósághoz, mert úgy gondolták, a világsiker szerzője, Dan Brown regénye megírásához egyszerűen ellopta az ő kutatásai eredményeiket.

A The Holy Blood and the Holy Grail lényegében ugyanazt az elméletet fejti ki, amit a Da Vinci-kód: hogy Jézus és Mária Magdolna házastársak voltak, született gyerekük is, sőt mai napig élnek leszármazottaik, csak az egyház mindezt titkolja. A templomos lovagok örökségével rendelkező Sion-rend nevű titkos szervezetnek az elképzelés szerint birtokában vannak a történet igazságát bizonyító dokumentumok, és ők őrzik Jézus leszármazottait is.

Brown a bíróságon állítólag elismerte, hogy könyve előkészítő munkáit felesége, Blythe végezte.

"Döntő az ügy szempontjából, hogy milyen mértékben támaszkodott az író felesége munkája során a könyvre. Ez megmagyarázza, miért is nem akart megjelenni a bíróság előtt" - érvelt Jonathan Rayner James.

Dan Brown kérte, hogy feleségét ne vonják be az ügybe, mivel szeretné megkímélni a nyilvánosság megpróbáltatásaitól. Az ügyvéd javasolta, Blythe Brown zártláncú csatornán tegyen vallomást vagy adjon be nyilatkozatot az ügyben.

Brown egyébként továbbra is fenntartotta, hogy sem ő, sem felesége nem az említett könyv alapján dolgozott. Elismerte ugyanakkor, hogy használták a művet, de csak annyira, amennyire bármelyik másik forrásukat, és a főtémát nem az alapján építették fel.