Restaurálják a berlini fal graffitijeit

2008.10.17. 10:28
Az 1961-ben a kelet-európaiak szökésének megakadályozására épített fal ma a kommunizmus bukásának emlékműve, amelynek festményei a menekülés közben meggyilkoltakra emlékeznek.

A graffitisek és szuvenír gyűjtők tevékenysége miatt veszély fenyegeti a berlini fal megmaradt darabját. A kommunizmus egyik szimbóluma ugyanis nem tűnt el az 1989-es viharos események során. Bár az NDK vezetője, Erich Honecker 1989-ben kijelentette, hogy a fal még száz évig állni fog, néhány hónappal később kelet-németek ezrei másztak át rajta, majd jelentős részét nyugati barátaik segítségével le is rombolták. Egy közel másfél kilométeres szakasz ugyanakkor megmaradt, amelynek kidekorálására meghívtak 118 nemzetközi művészt.

A képek jó része természetesen magával az örvendetes eseménnyel, Kelet-Európa felszabadulásával foglalkozik. Néhány kép, például a falat áttörő Trabant (ez egy NDK gépkocsi típus volt), vagy a csókolózó Honecker és Brezsnyev (két kommunista pártvezér) ikonjává vált a rendszerváltó eseményeknek.

A képeket az idő, a névtelen graffitisek és a szuvenír gyűjtők annyira megrongálták, hogy egy részük felismerhetetlenné vált. "Ha nem teszünk valamit, hamarosan már késő lesz" - nyilatkozta a BBC-nek Kani Alavi, aki nem csak a restaurálási projekt vezetője, de egyike volt a falat kifestő művészeknek.

Berlin szerint a fal megmaradt darabja emléket állít azoknak a százaknak, akiket menekülés közben ott vesztették életüket, ezért is fontos helyreállítani.

A 2,2 millió eurós projektet a tervek szerint 2009-re, a falbontás huszadik évfordulójára fejeznék be.

A restaurálás során szakemberek segítségével minden egyes festményt eltávolítanak a falról, majd az eredeti alkotóik segítségével helyreállítják azokat. A munkálatokat végző alapítvány a festők 80 százalékával már felvette a kapcsolatot. Jelenleg arra tesznek erőfeszítéseket, hogy önkéntesek segítségével a többieket is megtalálják.

"Rengeteg erőfeszítésünkbe került, hogy felkutassuk a művészeket. Ez azonban fontos, mert fontos, hogy a végeredmény autentikus legyen" - nyilatkozta Alavi a BBC-nek.

A már elhunyt vagy lenyomozhatatlan művészeknél az alapítvány másokat kér fel, hogy helyreállítsák a festményeket.