Faludy dupla viszkivel

2002.09.26. 16:51
A nemzet ajándéklakásának megvásárlását támogatja a Főváros, az NKÖM és két építőipari cég is. A költő a hírek hallatán néhány másodpercre azonosul Charlie-val.
Csütörtök délután a Fővárosi Közgyűlés megszavazta Faludy György lakásvásárlására azt a 10 millió forintos támogatást, amelyre egy hete tett javaslatot Demszky Gábor. Mint ismeretes, a múlt héten, a költő 92. születésnapján tetőző, szövevényes botrány középpontjában egy Szent István körúti, a nemzet ajándékaként felajánlott lakás áll, a fő szálak pedig Faludy és neje, az önkormányzat, a Főváros és a hajdan adományozónak tűnő állam kezében vannak.

A szavazást hosszabb vita előzte meg, tudtuk meg a fővárosi sajtóirodájától, ugyanis a Közgyűlés fideszes és MIÉP-es képviselői a támogatás ellen foglaltak állást. Ennek ellenére a javaslatot nagy többséggel megszavazták. A 250 négyzetméteres lakás megvásárlásához hozzájárult még a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is, szintén 10 millió forinttal.

Az illetékes XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense, Gellért Lajos is támogatási szándékukról tájékoztatta az Indexet. Az önkormányzat az ingatlan üzlethelyiségből lakássá nyilvánításával segíti Faludy György lakáshoz jutását. A jelenleg már folyamatban lévő átminősítéssel válik lehetővé, hogy a költő bérlővé válhasson, és ilyen minőségében olcsóbban juthasson hozzá az ajándék ingatlanhoz. Támogatás gyanánt felbecsültették a lakás értékét is. Információink szerint az ingatlan üzlethelyiségként 50, lakásként 30-35 millió forintba kerül.

Kovács Fanny, a költő ifjú neje az Indexnek elmondta, hogy két építőipari vállalat, a Közév Rt. és a Hérosz Rt. hét és fél-hét és fél millió forinttal járult hozzá a lakás megvásárlásához. Mint mondta, férje egy dupla viszki elfogyasztásával ünnepelte a jó hírt. Ha ugyanis a támogatások valóban megérkeznek, nem kell pénzzé tenniük a feleség 15 millió forintosra becsült budai lakását.

A feleség úgy vélte, hamarosan "háromoldalú tárgyalássorozat kezdődik" a Főváros, az önkormányzat és az NKÖM között, aminek eredményeképpen rendeződhet az ügyük.