Üvöltő felhőkarcolók

2006.08.10. 14:52
A városok zajterhelésében nagy szerepük van a szélben sipoló toronyházaknak, amelyek tervezésénél ezekre a hatásokra nem figyelnek.
Manchester új városközpontjában a 171 m magas Beetham torony szeles időben UFO leszállásra emlékeztető hangot kiadva fuvolázik. A manchesteri felhőkarcoló egyvonalas C közelében megszólaló hangja azóta nem hagyja nyugodni a szomszédokat, hogy áprilisban felszerelték az utolsó, 14 m magas, acélból és üvegből készült penge szerű díszt a torony tetejére.

Nem ez az első hangos épület, s nem is az utolsó. A nagyvárosok egyre magasabb épületeit tartósan erős szél fújja, s ennek zaja észrevétlenül növeli a környezeti zajterhelést. A figyelem központjába általában csak néhány, különleges hangú épület kerül.

Az épület elhallgattatása

Hollandiában, Hook városában kiállítási csarnokot építettek, amelynek meghatározó látványeleme egy rácsos hátsó fal volt. A fal iránya egybeesett az uralkodó széljárással, és amikor a szél sebessége elérte a 72 km/órát, 2500 Hz-es, 100 decibeles fülsiketítő sivítással megszólalt a 9x4 centiméteres sejtekből álló rácsozat. A kutatók végül úgy hallgattatták el az épületet, hogy egy vékony második dróthálóval megtörték az örvények szabályosságát.

Beetham torony építése

A környezetbarát megoldások jegyében például divat lett az épületek hő-terhelését árnyékoló zsalu rácsokkal csökkenteni, s minden ilyen szerkezet körül örvényleni kezd a levegő. A hang kialakulásának mechanizmusa ugyanaz, mint amikor üres sörösüveg felett fúj el valaki: a nyílás felett megfelelő irányban elhaladó szél örvényeket kelt, s az örvénylő levegő gerjeszti a rezonátort, ami hangot sugároz.

Az üvöltő vagy éneklő épületek lecsendesítésére szerződtetett akusztikusok két dolgot tehetnek: megpróbálják elérni, hogy az örvények csak extrém nagy szélsebességeknél alakulhassanak ki, és megpróbálják megszüntetni a csatolást a gerjesztő örvények és a potenciális rezonátorok között.

Az egyre hangosabb épületeket nagy szakmai hallgatás övezi - olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.