Fischer Iván elbűvölte az amerikai gyerekeket

2007.02.12. 14:02
Fischer Iván a Washingtoni Szimfonikus Zenekar vendégkarmestereként nagy sikert aratott a gyerkek körében, és a Washington Post zenei szakújságíróját is lenyűgözte. Azt rebesgetik, Fischert hamarosan kinevezik zenei igazgatónak az amerikai fővárosban.

Elvarázsolta a gyerekeket Fischer Iván, karmester első amerikai kakaó-koncertjén, amit a Washingtoni Szimfonikus Zenekar (National Symphony Orchestra - NSO) vezető vendégkarmestereként tartott vasárnap - számolt be a The Washington Post című napilap. A rangos újság tudósítója szerint koncerten kiderült, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója "nem csak érzékeny és kreatív muzsikus, hanem nagy mulattató is".


Fischer Iván az NSO vezető vendégkarmesterként az Egyesült Államok fővárosában is igyekszik meghonosítani a Budapesti Fesztiválzenekarral megteremtett kakaó-koncert műfajt, aminek célja bevezetni az 5-12 év közötti gyerekeket a klasszikus zene világába.

A The Washington Post című lap honlapján hétfőn megjelent cikk szerint Fischer Iván az NSO kamara-formációjának élén az első washingtoni kakaó-koncerten nagy sikerrel vitte játékos utazásra a gyerekeket.

Fischer "közvetlen és extrovertált" stílusával magával ragadta közönségét a Kennedy Centerben tartott egyórás koncerten, amelyen a gyerekek életkorához alkalmazkodva rövid darabokat adtak elő. A magyar karmester a darabok között többször megnevettette a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket, akiknek mint egy excentrikus tanár eljátszotta, hogy mit csinál a zenekarban például a tubás vagy az oboás, és megtanította, hogy mikor és meddig illik tapsolni.

A The Washington Post szerint terjed a pletyka, miszerint Fischert hamarosan kinevezik az NSO zeneigazgatójának. "Senki sem kételkedett benne, hogy rátermett muzsikus. Megnyugtató azonban látni, hogy Fischer elbűvölő személyiségével a klasszikus zene nagykövete lehet a legfontosabb korcsoportban is: a jövő hangverseny-látogatói között" - írta a lap klasszikus zenei szakírója.