Az év zenésze lehet Fischer Iván

2008.07.14. 16:52
A Gramophone magazin, az egyik legtekintélyesebb komolyzenei szaklap jelölte a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját a díjra. A jelöltekre a neten lehet szavazni, akár Magyarországról is.

Rendkívül megtisztelőnek tartja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, hogy "Az év művésze" díjra jelölte őt a világ egyik legtekintélyesebb komolyzenei folyóirata, a londoni Gramophone.

A folyóirat különböző kategóriákban kiosztott elismeréseit a komolyzene Oscar-díjainak tekinti a szakma.

A 2008-as jelöltek most közzétett listáját megismerve Fischer Iván az MTI kérdésére kijelentette: minthogy olyan csinos hölgyek között jelölték, mint a két kiváló szoprán, Anna Netrebko és Nathalie Dessay, nem nagyon számít a győzelemre.

Az év művészét rendszerint a Gramophone magazin olvasótábora választja meg, s Magyarországról is lehet szavazni a folyóirat honlapján, a www.gramophone.co.uk oldalon, ahol részletesen leírják a szavazási procedúrát. A szaklap Fischer Iván jelöléséhez fűzött ajánlásában azt írta: Fischer és a fesztiválzenekar az elmúlt évben is előállt "néhány bámulatra méltó zenei alkotással", nem utolsósorban Beethoven VII. szimfóniájának tolmácsolásával.

Fischer Iván mellett a 2008-as jelöltek között szerepel a francia szopránénekes Natalie Dessay, a venezuelai karmester Gustavo Dudamel, a brit bariton Gerald Finley, aki Budapesten 2006 júliusában a Don Giovanni címszerepét énekelte a Művészetek Palotájában, a Theater an der Wien vendégjátékán, továbbá az amerikai hegedűművész Hilary Hahn, aki már többször koncertezett Budapesten, először egészen kezdőként a BFZ-vel 1994-ben, legutóbb pedig 2006 augusztusában a Cseh Filharmonikusokkal.

Jelölték a kanadai zongoraművész Marc-André Hamelint, a brit zongoraművész Paul Lewist, az orosz szopránénekes Anna Netrebkót, Murray Perahia zongoraművészt és a mexikói tenor Rolando Villazónt. Az elismeréseket a szeptember 25-i londoni gálaesten hozzák nyilvánosságra és adják át.

A Gramophone-díjakat régi zene, barokk hangszeres és vokális, kamarazenei, kórus, versenymű, kortárs, historikus felvételek újrakiadása, opera, dal, hangszeres szóló játék és DVD, sőt felvételi innováció kategóriában is kiosztják. Az angol nyelvterületen közismert, sőt kínai másodkiadásban több százezer példányban is megjelenő zenei szaklap szerkesztője minden hónapban tíz CD-t (DVD-t) választ ki az előző hetekben kiadottak közül, és egyet külön is kiemel a hónap felvételeként - ezek közül kerülnek ki az év díjazottjai.

Tavaly a Budapesti Fesztiválzenekar Gustav Mahler 2. szimfóniájának CD-felvételével elnyerte a díjat az Editor's Choice (a szerkesztő választása) kategóriában. 1998-ban Bartók A csodálatos mandarin című felvételért ítélték oda a Gramaphone-elismerést a BFZ-nek.