Megnyílt a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtára

2000.11.15. 17:58
Rockenbauer Zoltán, kultuszminiszter és Demszky Gábor főpolgármester jelenlétében szerdán ünnepélyes keretek között megnyitották a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárát. A könyvtárat korábban befogadó Wenckheim-palota felújítási munkálatai 2001 augusztusában fejeződnek be.
Az Országgyűlés és a Fővárosi Közgyűlés nettó három milliárd forintos címzett támogatásából felújított bibliotéka november 20-tól már négy szinten várja a látogatókat - közölte az Indexszel Fodor Péter, a könyvtár igazgatója. A patinás Wenckheim-palotában és a két szomszédos épületben 1998-ban kezdődtek az átépítési munkálatok, és bár véglegesen csak 2001 augusztusában fejeződik be a rekonstrukció, hétfőtől mindenki igénybe veheti Központi Könyvtár kibővült szolgáltatásait - mondta Fodor.

Az új termekkel együtt jelenleg hétszáz olvasó ülhet le egyszerre, szemben a korábbi kétszáznegyven ülőhellyel. A félmillió kötet további tízezer polcfolyóméterrel bővült, így a jelenlegi huszonhétezer polcfolyóméter mintegy tizenöt évre nyújt elegendő helyet az új köteteteknek - ismertette a részleteket az igazgató.

"Médiatár" néven egy külön helyiségben elkülönített, több száz könnyűzenei CD-, CD-ROM- és videogyűjtemény várja az érdeklődőket, ezeket a helyszínen hallgatni, nézni és kölcsönözni is lehet. A könyvtár jelentős informatikai beruházásának eredményeként 20 munkaállomás rendelkezik internet eléréssel, további 200 számítógépen pedig szövegszerkesztőt és a könyvtár félmilliós adatbázisát lehet használni.

A fiatalabbak számára külön gyerekkönyvtárat hoztak létre, itt egy szeparált játékterem mellett, egy Sony Vega televízióval és HiFi-toronnyal felszerelt oktatórészleg is található. A könyvtár területén egyébként több, szemináriumra is alkalmas helyiséget alakítottak ki.

Megújult a nyitvatartási idő is. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között, szombaton 10-től 16 óráig tart nyitva. A gyermekkönyvtár hétfőtől péntekig 13 és 19 óra, míg szombaton 10 és 16 óra között várja az olvasókat.