Faludyról teret neveztek el Torontóban

2006.10.04. 12:36
Átadták kedden Torontóban azt a teret, amelyet Faludy Györgyről neveztek el annak emlékére, hogy a külföldi emigrációban élő, s szeptember 1-én, Budapesten elhunyt költő hosszú időn át a város lakója volt.

"Faludy Györgyöt az egyik legnagyobb magyar költőként, az elnyomással szembeszálló, bátor emberként tiszteljük" - mondta Rita Davies, a torontói kulturális szövetség vezetője.


Dora de Pedery-Hunt Faludy-portréja

A George Faludy Place (Faludy György tér) éppen átellenben van a St. Mary utca 25. számú házzal, ahol a költő torontói tartózkodása alatt 25 éven át élt. A Scott Torrance által tervezett tér struktúrája, létesítményei és a magyar nemzeti lobogót idéző színei - Faludy költészetének domináns témáira, a klasszikus civilizációra, illetve Magyarországra emlékeztetnek.

A téren létesített kis park közepén álló szobortalapzaton a költő profilját ábrázoló dombormű idézi Faludy György emlékét. A domborművet Dora de Pedery-Hunt készítette, aki szoros barátságban volt a költővel. A kompozíciót torontói kulturális szervezetek által szponzorált három kisebb, művészi megmunkálású emlékplakett egészíti ki.

Faludy György már ismert művészként 1967-ben érkezett Torontóba, 1976-ban kapta meg a kanadai állampolgárságot. Költészetét a Kanadában töltött több mint két évtized alatt áthatotta a befogadó ország iránti tisztelet. Vallomása szerint, soha nem érezte magát olyan szabadnak egész életében, mint Kanadában.

A világszerte ismert 96 éves költő, műfordító, író augusztus első hetében combnyaktörést szenvedett, amit sikerrel megoperáltak. Két hét kórházi kezelés után hazaengedték, azonban szeptember elsején kómába esett, majd meghalt. Utolsó könyve, a Pokol tornácán szeptember 4-én, az Alexandra kiadónál jelent meg.