Garaczi László filmre ír

2003.01.20. 17:06
Garaczi László népszerű kortárs író és drámaíró a Törzsasztal egyik olvasójának kérdésére elismerte, hogy írt egy filmet, amelyet most próbál menedzselni. Kiderült továbbá, hogy stílusa az ideges minimalizmus vagy experimentális realizmus, továbbá hogy jobban kedvelik a diákok, mint a tanárok.
Az online interjúban kialakult verbális adok-kapok során Garaczi László emellett azt is elismerte, hogy jelenleg egy drámán dolgozik.

Garaczi a munkamódszerét firtató kérdésre úgy vélte, hogy az "lassú és naiv, mint az éticsiga", önnön stílusát pedig ideges minimalizmusként illetve experimentális realizmusként jellemezte. Arra a kérdésre, amely a mai diákokat sanyargató kortárs irodalmi tananyagot feszegette, Garaczi rámutatott, hogy ő műveit is elérte a tananyagosodás, de a diákok egyelőre jobban kedvelik, mint a tanárok.

Kultúrpolitikai félelmek

Garaczi László online
Garaczi László
Garaczi Kertész Imre Nobel-díjáról szólva úgy vélte, hogy az nagy esély a magyar irodalomnak, hogy világszerte megismertesse magát, az esély megfelelő kihasználása azonban a kultúrpolitikán múlik.

A magyar nyelvre leselkedő technikai veszedelmekkel illetve az idegen nyelvű cégtáblákkal kapcsolatos álláspontot követelő olvasói kérdésre az író közölte: a fentieket az irodalomra nézve nem tekinti apokaliptikus veszélynek.

Kedvenceink kedvencei

A "három kedvenc" kulturális kérdéssorozatra a kezdeti habozás után Garaczi László kimerítő választ adott. Kedvenc filmjei, az Andrej Rubljov, a Nagyítás, a Stalker, az Apokalipszis most, illetve a Boldogságtól ordítani. Kedvenc zenéi: David Bowie: Rock'n'roll Suicide; Deep Purple: Child in Time; és a Creep a Radioheadtől. Kedvenc könyvei: Zabhegyező, Bádogdob, Bellow zero.

Kiderült továbbá: Garaczi László Dante poklának rimékjeként Don Quijotéval, Al Caponéval, vagy Pszeudo Longinosszal csevegne legszívesebben. Garaczi búcsuzóul remekművek olvasására szólította a kérdezőket.