Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiállították a World Press Photo nyertes magyar képeit

2008.09.18. 11:45
Péntektől láthatóak Gárdi Balázs Afganisztánban készült képei, amikkel az idei World Press Photo pályázaton az általános hír kategória első helyezettje lett és a sorozat kategóriát is megnyerte.

A World Press Photo pályázat általános hír kategóriájának első díját magyar fotós, Gárdi Balázs nyerte az afganisztáni háború mindennapjait dokumentáló képeivel. A felvételeket bemutató kiállítás holnap nyílik meg a Millenárison.

Gárdi Balázs nyertes sorozata

Gárdi Balázs az elmúlt év csaknem felét Afganisztánban töltötte, ahol egy ott harcoló amerikai szakasz mellett dokumentálta, hogy a világ legjobban felszerelt hadserege vívott kiélezett küzdelmet a világ egyik legkezdetlegesebb módszereivel harcoló gerillái ellen.

Az amerikai szakasz, aminek árnyékában Gárdi bejárta az országot, éles harcokat vívott, többen közülük nem élték túl. „Többször voltunk éles helyzetben, amikor a tálib harcosok tűz alatt tartottak minket. Félelmeimről azonban a munkám nagyrészt eltereli a figyelmet. Folyamatosan kell alkalmazkodni és figyelni arra, hogy a gyorsan változó helyzetben életben is maradjak.” – vall Gárdi Balázs a munkája során megélt veszélyekről.

Elmondása szerint a World Press Photo pályázat és a díjnyertes képekből készült kiállítás világszerte fontos szerepet tölt be az emberek tájékoztatásában. A World Press Photo pályázaton az idén 125 országból, több mint ötezer fotóriporter összesen több mint 80 ezer képpel pályázott. A 13 tagú nemzetközi zsűri 23 ország 59 fotóriporterét díjazta 10 különböző kategóriában. A megmérettetésen Gárdi Balázs, Szigetváry Zsolt, Berekai Anna és Tomasz Gudzowaty összesen 4 díjat nyertek.

A World Press Photo független, non-profit szervezet, amely 1955-ben alakult meg Hollandiában. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A díjazott fotókból egy vándorkiállítás készül, amit évről évre több mint kétmillió ember tekint meg a világ több mint 50 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hat nyelven jelenik meg. A World Press Photo budapesti kiállítása már harminc éves múltra tekint vissza.