Magyar siker a Grammy-gálán

2003.02.24. 10:53
Norah Jones dzsesszes albuma szinte mindent vitt, de azért jutott szobrocska Springsteen heroikus lemezének, Eminemnek és a magyar Takács kvartettnek is.

Norah Jones
A New York-i Madison Square Gardenben közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban negyvenötödik alkalommal megrendezett Grammy-gálán Norah Jones - Ravi Shankar indiai szitárművész 23 éves leánya - nyerte a pop vokális kategória Grammy díját, és a legjobb popénekesnőnek járó trófeát is. Norah Jones Come Away With Me című lemezével nyolc Grammy-díjat söpört be, köztük az év felvétele, az év dala és az év albuma díjakat. A fiatal énekesnő emellett megkapta az év felfedezettjének járó Grammyt is, slágere a Don't Know Why az év dala lett, sőt albuma producerét és hangmérnökét is jutalmazták.

Norah Jones a gála után kijelentette, hogy soha nem gondolta volna, hogy dzsessz-ihletésű dalai ilyen népszerűek lesznek az Egyesült Államokban.

Az este igazi vesztese Avril Lavigne, a kanadai tinisztár, aki jelölései ellenére egyetlen díjat sem nyert.

A country kategóriában a Dixie Chicks fantázianevű lánycsapat a legjobb country produkcióért és legjobb albumért, valamint a Home című korong instrumentális felvételéért kapott Grammyt, és díjazták még a lemezborító készítőjét is. A country-énekesnők mezőnyében Faith Hill, country-énekesek között Johnny Cash, kapott elismerést.

Bruce Sprinsgteen öt jelölésből három díjat kapott: a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra emlékező The Rising című korongja az év legjobb rockalbuma lett, a címadó dal pedig a szerzői és előadói díját is kiérdemelte a rock kategóriában.

Country és hazaszeretet

Bruce Sprinsgteen
John Mayer lett a legjobb férfi popénekes, a legjobb popteljesítményért pedig a No Doubt együttes kapott díjat. Sheryl Crow lett a rockénekesnők legjobbja, a rockegyüttesek között az angol Coldplay végzett az élen, és ők elnyerték a legjobb alternatív albumért járó díjat is. A Foo Fighters a hard rock, a Korn pedig a metál előadói között végzett az első helyen.

A rapperek között Missy Elliott, Nelly, és Eminem nyerték a Grammy-ket. A The Eminem Show az albumok versenyében és a vieóklipek mezőnyében is a legjobb lett, így Eminem már harmadik egymást követő évben nyert lemezével.

Santana, Stevie Wonder és a magyar Beethoven

A legjobb eredeti filmzene díját a Gyűrűk ura - A Gyűrű szövetsége című film Howard Shore komponálta zenéje kapta. A veterán B. B King a hagyományos blues kategória mellett elnyerte a legjobb instrumentális popteljesítményért járó díjat is, míg Solomon Burke élete első Grammy-díját vehette át a kortárs blues kategóriában. Carlos Santana és Michelle Branch közös felvétele a vokális kísérettel előadott popkategória nyertese lett, Tony Bennetté viszont a legjobb hagyományos vokális popalbum. Stevie Wonder a Take Six társaságában, Chaka Khan pedig a The Funk Brothersszel nyert egy-egy díjat a blues kategóriában.

Robin Williams
A legjobb rhythm and blues lemez India.Arie-é, ő a városi és alternatív dalok új kategóriájának nyertese is. A dzsessz idei Grammy-díjasai a Pat Metheny Group, Herbie Hancock valamint Diana Krall énekesnő.

A klasszikus felvételek közt magyar siker is született, mivel a magyar-angol Takács kvartett Beethoven C-dúr, "Razumovszkij" vonósnégyesének felvételéért megkapta a rangos nemzetközi zenei elismerést.

A nem zenei díjak közül érdemes megemlíteni a legjobb komikus albumnak járó grammyt Robin Williamsnek ítélték.

A Grammy-díjakat 104 kategóriában, több mint félezer jelölt közül -szakemberek véleménye alapján - választotta ki a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS) a 2001. október 1-je és 2002. szeptember 30-a között megjelent lemezek közül. A több mint háromórás gálát öt év után ismét New Yorkban rendezték.

Takács kvartett
A Takács kvartettet 1975-ben alakította négy magyar zenész, azóta többszöri tagcserék folytán az eredeti művészekből már csak ketten maradtak, a többiek helyére két angol zenész került. A kvartett tagjai 1983 óta az Egyesült Államokbeli Coloradóban élnek.

A zenekar több számos rangos zenei díjat kapott, 1999-ben már egyszer Grammy-díjra jelölték őket Bartók-lemezükért. Ebben az évben a Takács kvartett világkörüli turnén vesz részt, aminek keretében amerikai, európai és távol-keleti helyszíneken játszanak, de emellett fellépnek a magyar népzenét játszó Muzsikás együttessel is.