Félmillió gyereket várnak a városligeti gyereknapra

2008.05.20. 17:15
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár 18. alkalommal rendezi meg kétnapos ingyenes ünnepségét a Városligetben.

"Szeretnénk Budapestet gyerekbarát várossá tenni" - mondta Demszky Gábor főpolgármester a Városházán tartott keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a Városligeti Gyermeknap programját ismertette a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetőjével, Edvi Péterrel.

Szaporodnak a budapestiek

A főpolgármester kiemelte, fontosnak tartja, hogy Budapest gyerekbarát város legyen. Ez egy összetett fogalom, amelybe beletartozik a gyermekegészségügy fejlesztése, a játszóterek rendbehozatala, vagy az a döntés, hogy duplájára növelik a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó tanintézmények támogatását - ami ezentúl 40 ezer forint lesz évente, 1-1 gyereket illetően - egészen odáig, hogy évente háromezer gyermeket tanítanak meg fővárosi támogatással korcsolyázni. Része a programnak a szakképzés fejlesztése vagy a kerékpárutak bővítése is.

Emlékeztetett arra, hogy a 2003. évi 14 600-ról 2007-re 16 900-ra emelkedett a születések száma a fővárosban. Ugyancsak Budapesten emelkedett a házasságkötések száma és csökkent a válásoké.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat minden évben 300 nehéz sorsú gyermeket hív meg a rendezvényre Magyarországról és a határokon túlról: Nagyváradról, Temesvárról és Beregszászról is. Így lesz ez az idén is.

Program a sérült gyerekeknek is

Edvi Péter, a szolgálat vezetője megjegyezte, az idén különösen nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a sérült gyermekek is részt vehessenek a gyermeknapi programokon. Egyrészt előadóként - mint például a Balthazar Színház tagjai - másrészt, mint aktív részesei a programnak: a látássérültek számára speciális futóversenyt indítanak.

Az Ability interaktív élménypark játékos formában mutatja be a fogyatékkal élők mindennapi életét, segíti beilleszkedésüket a társadalomba és formálja az emberek szemléletét.

Lesz a sérült gyermekek számára oly fontos lovasterápia-bemutató a Magyar Lovasterápia Szövetség szervezésében is. Sok gyereket érdekel majd a Gyermeknapi Focikupa, a MOL Világzenei Színpad, a hatalmas számítógépes-internetes sátor és a Kölyök Tanya.

Tizenöt ország részvételével ismét felállítják a Nemzetek utcája sátrait, amelynek keretében a magyarországi nagykövetségek mutatják be hazájukat színes, érdekes programokon keresztül.

A kétnapos rendezvényen neves sztárok lépnek színpadra, számos világcég támogatása révén. Minden program ingyenes. A rendezvény után a szervezők gondoskodnak a hulladék szelektív elszállításáról és a takarításról. A kétnapos rendezvényen tavaly félmillióan vettek részt és az idén is körülbelül ennyi látogatóra számítanak.