Szilvia
5 °C
16 °C

Elhunyt az Exodus kapitánya

2008.04.27. 12:39
Yossi Harel 1947-ben az Exodus hajóval, 4500 holocaust-túlélővel a fedélzetén megpróbált kikötni Palesztinában.

90 éves korában elhunyt az Exodus hajó egykori kapitánya - jelentette be Yossi Harel lánya vasárnap. Sharon Harel Cohen elmondta: noha édesapja sokat betegeskedett, mindenkit meglepett a halála. A kapitány szívrohamban hunyt el.

Yossi Harel volt az, aki 1947-ben az Exodus hajóval, 4500 holocaust-túlélővel a fedélzetén megpróbált kikötni a brit fennhatóság alatt álló Palesztinában. Ezt azonban nem engedélyezték neki. Nagy-Britannia ugyanis még a második világháború előtt korlátozta a zsidók bevándorlását a szentföldre, és ezen a gyakorlaton a háború után sem változtatott. A hajó utasait visszafordították Palesztinából. A legtöbben Cipruson, menekülttáborokban húzták meg magukat. Ciprus akkor még brit gyarmat volt. A menekültek csak 1948-ban, Izrael állam kikiáltásakor utazhattak a szentföldre. Az Exodus történetéről 1960-ban film is készült. Otto Preminger rendezte az alkotást, és a magyar felmenőkkel is rendelkező Paul Newman játszotta a főszerepet.

Yossi Harel egyébként 1945-től, a brit tiltás ellenére folyamatosan vitte a zsidó bevándorlókat a Szentföldre. Legalább 24 ezer embert juttatott be Palesztinába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?