Meghalt George Harrison

2001.11.30. 09:57
Meghalt George Harrison, minden idők egyik leghíresebb gitárosa, a Beatles együttes volt tagja. Az 58 éves zenész több mint három éve szenvedett súlyos daganatos betegségekben, 1999-ben túlélt egy merényletet. A rák az utóbbi hónapokban elhatalmasodott rajta.
George Harrison helyi idő szerint csütörtökön, délután fél kettőkor hunyt el Los Angelesben, egy barátja házában. Mellette volt felesége, Olivia (második házasság, 1978 óta) és fia, Dhani (24).

George Harrison
1943-2001
A zenész 1998 óta volt rákbeteg. Akkor torokrákot diagnosztizáltak rajta, amelyet sikerrel kezeltek hónapokon át. A gyúgyulófélben lévő Harrisont 1999. december 30-án egy feltehetően elmeháborodott férfi késsel támadta meg oxfordshire-i otthonában, és többször megsebesítette. A zenész túlélte a merényletet, de teljesen már nem épülhetett fel, a rák újra terjedni kezdett szervezetében. Idén kiderült, hogy betegség átterjedt a tüdejére, egy svájci klinikán megműtötték, és hosszan kezelték, májusban pedig már egy újabb daganatos gócra kapott brutális sugárkezelést. A zenész házat is vásárolt a klinika mellett, a sváci-olasz határ közelében, hétmillió fontért.

Inkább zenészként

Harrisont csak "quiet Beatle-ként", azaz "csendes Beatle-ként" emlegették a sajtóban, a két nagy sztár, Lennon és McCartney mögött megbújva - már amennyire el lehetett bújni minden idők legnépszerűbb zenekarában -, a lehetőségekhez képes visszahúzódva pengetett. Inkább zenészként szeretett létezni, semmint sztárként.

Rockandroll-úttörők zenéin

1943. február 25-én született, természetesen Liverpoolban. A Beatles legfiatalabb tagja volt, még ha a kölyökképűbb Lennon vagy McCartney mellett inkább idősebbnek hatott is. George a helyi skiffle bandák, illetve az amerikai rockandroll-úttörők zenéin nőtt föl, legnagyobb példaképei Little Richard, Chuck Berry és Carl Perkins voltak, főleg ez utóbbi két előadó gitárstílusát próbálgatta.

Kábé ennyi

Tizenöt évesen, azaz 1958-ban csatlakozott a Quarry Men nevű kezdő zenekarhoz, amelyet két, nála egy illetve két évvel idősebb liverpooli srác, Paul McCartney és John Lennon alapított. George tanítgatta gitározni a szemüveges Lennont. A zenekart 1961-ben nevezték át Beatlesnek (a dobos ekkor még Pete Best), és ekkor kezdődött a poptörténelem legfényesebb karrierje, amelyet számtalanszor leírtak már: hamburgi klubok, sikertelen kísérlet a Decca Recordsnál, Brian Epstein menedzser, Best helyett Ringo Starr, Love Me Do, Please Please Me, Beatlemania, A Hard Day's Night, Help, "Népszerűbbek vagyunk Jézusnál", Bors őrmester (minden idők legsikeresebb popalbuma), Maharishi jógi, Abbey Road 1969, kábé ennyi. Meg lemezmilliók, totális őrület.

While My Guitar Gently Weeps

A Beatles legnagyobb slágereit ugyan a Lennon-McCartney szerzőpáros jegyezte, de George Harrison is szerzett néhány klasszikussá vált dalt, a Something-et, a Taxmant, a While My Guitar Gently Weepst és a Here Comes The Sunt szokás a legismertebb Harrison-szerezte Beatles-számokként említeni.

A híres Monty Python

A beatleselés mellett Harrison saját zenei útját is próbálta megtalálni, ez az út pedig Indiába vezetett. Ő volt az első, aki a klasszikus indiai húros hangszert, a szitárt bevezette a nyugati könnyűzenébe. Az együttes felbomlása után először ő jött ki szólóalbummal, a tripla All Things Must Pass-szal (1970), amelyet nemrég újra kiadtak. A sorozatos szólólemezek mellett megszervezte a híres Bangladesh-koncertet, játszott és lemezt készített Ravi Shankarral, Eric Claptonnal és Bob Dylannel, lemezkiadót alapított (Dark Horse Record - 1974), sőt belekapott a filmiparba is, saját produkciós cégével. A híres Monty Python társulat Brian élete című filmjét producelte és közreműködött a pythonos Terry Gilliam 1984-es Brazil című mozijában is.

Haldoklásából is képes volt tréfát csinálni

A visszahúzód de roppant vicces figurának tartott Harrison saját betegségéből illetve haldoklásából is képes volt tréfát csinálni: idén, miután nyilvánvalóvá vált, hogy vajmi kevés reménye van a gyógyulásra vagy akár javulásra írt egy számot Horse To The Water címmel, amelyet a RIP Ltd. 2001-nek (Nyugodjék Békében Kft. 2001) ajánlott. Nyugodjék.