18 milliárdos gyémántkoponya a botrányművésztől

2007.06.04. 14:42
Ötvenmillió font, azaz 18 milliárd forint értékű műtárgyat készített a botrányos műalkotásairól és kijelentéseiről ismert Damien Hirst. A világ egyik leggazdagabb képzőművészeként számon tartott Hirst egy 18. századi koponyát borított be csaknem kétezer gyémánttal.

Feltehetően a kortárs művészet legdrágább, 50 millió font (18,4 milliárd forint) értékű alkotását mutatta be legújabb londoni kiállításán Damien Hirst, aki gyémánttal borított be egy XVIII. századból származó emberi koponyát, tudatta a BBC.


A 41 éves művész elárulta, hogy a British Múzeum egyik műtárgya, egy azték türkizkoponya inspirálta alkotását, és reméli, hogy egyszer az ő műve is a híres múzeum kincsei közé tartozik majd. A For the Love of God (Az isten szerelmére) című alkotáshoz 1860 gyémántot használt fel a művész 12 millió font (4,4 milliárd forint) értékben, a műtárgy fogazatának felújítására további 14 millió fontot (5,1 milliárd forintot) költött.

A koponyát egy londoni boltban vásárolta, és azt is tudni lehet, hogy egykor egy 35 éves korában elhunyt európaié volt, aki valamikor 1720 és 1810 között élt.

Hirst a londoni White Cube galériában állította ki művét, ami olyan látványos-sokkoló műtárgyai között kapott helyet, mint a fia császármetszéssel zajlott születését ábrázoló festménye és két formaldehiddel telt tartály, amelyben egy kettévágott tigriscápa darabjait konzerválta.