Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megvan Saint-Exupéry gyilkosa

Hat évtizeddel a Kis herceg szerzőjének halála után egy búvár kinyomozta, ki lőtte le Saint-Exupéry repülőjét.

Horst Rippert 88 éves egykori német harci pilóta az, aki annak idején lelőtte Antoine de Saint-Exupéry repülőjét, derítette ki egy Luc Vanrell nevű búvár.

A férfi hat évtizeddel az író halála után tudta meg, hogy a gépben, amire a Földközi-tenger felett 1944-ben hátulról tüzet nyitott, a Kis herceg szerzője ült. "Ha tudom, ki ül a gépben, biztos nem lövöm le, mert a Kis herceg az egyik kedvenc könyvem volt" - mondta Rippert.

Az író gépét 2000-ben találták meg

A Kis herceggel világhírűvé lett francia íróról évtizedeken át csak azt tudták, hogy 1944-ben a repülőgépével együtt eltűnt. Sokan azt hitték, hogy öngyilkos lett, miután a de Gaulle vezette Franciaországban árulónak kiáltották ki. A lelőtt gép roncsait csak 2000-ben találta meg Luc Vanrell a tenger mélyén.

A búvár ekkor határozta el, hogy felkutatja az írót lelövő német pilótát. Hat évnyi kutatás után találta meg Rippert, aki a háború után sokáig sportriporterként dolgozott, és ő is csak Vanrelltől tudta meg, hogy ki volt az áldozata 1944 július 31-én.

A búvár az egész kutatómunkáról és Rippert beszámolójáról könyvet írt, ami március 20-án jelenik meg Franciaországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?