Minden rekordot megdöntött az új Harry Potter

2007.07.22. 19:11
Az első napon becslések szerint csaknem egymillióval többet adtak el a Harry Potter hetedik részéből, mint az előzőből.

A Bloomsbury, a hivatalos brit kiadó első összesítése hárommillió értékesített példányról szól 24 óra alatt, vagyis - ha az adat helytállónak bizonyul - óránként 125 ezer, másodpercenként csaknem 35 kötet fogyott a szombat hajnalban megjelent utolsó Harry Potterből.

A legnagyobb brit könyváruház-lánc, a Waterstone's, amelynek üzletei előtt 250 ezren várták a Harry Potter and the Deathly Hallows - Harry Potter és a halálos szentek - címet viselő kötet megjelenését, csak az első két órában 100 ezret adott el a könyvből, és a napközbeni értékesítési átlag is óránként 40 ezer példány volt.

Árháború

Az Asda szupermarket-hálózat, amely a megjelenés pillanatában árháborút robbantott ki, 5 fontért (1800 forintért) kínálva a hivatalosan 17,99 fontba (6500 forintba) kerülő köteteket, az első nap túladott teljes, 500 ezres raktárkészletén.

A WH Smith újság- és könyvterjesztő társaság, valamint a Woolworths áruházlánc egyaránt 6,99 fontért kínálta a befejező részt, és egyaránt másodpercenként 15 kötetes értékesítési átlagról számolt be az első 24 órában.

Jöhet a nyolcadik?

Arról azonban kezdenek megoszlani a vélemények, hogy a rajongóknak valóban búcsút kell-e venniük a varázslótanonctól, valamint barátaitól és ellenségeitől. A hetedik, hivatalosan befejezőnek szánt epizód úgy végződik - 19 évvel a jövőbe röpítve a főbb szereplőket és az olvasót -, hogy nyitva hagyja a lehetőséget a folytatásra.

A Ladbrokes, az egyik legnagyobb londoni fogadóiroda-hálózat mindenesetre vasárnap már csak 10-1-es nyereményeséllyel vett fel téteket a nyolcadik Harry Potter valamikori megjelenésére; az erre kínált korábbi odds még 16-1 volt.

Rowling - aki becslések szerint 545 millió font (200 milliárd forint) vagyonra tett szert a sorozat és a belőle készült filmek révén - állítólag valóban gondolkodik egy nyolcadik köteten is. Sajtóértesülések szerint azonban ez inkább valamiféle Harry Potter-enciklopédia lenne, amely egyebek mellett a varázslóképző iskola hátterét, alapításának körülményeit, a főbb szereplők részletes családfáját tárná fel.