Indexes győzelmek a Magyar Sajtófotó pályázaton

2008.02.08. 14:05
Az Index munkatársai négy díjat hoztak el a Magyar Sajtófotó 2007-ről.

Nagy Attila (nak), az Index újságírója, fotósa első helyet ért el hír - egyedi fotó kategóriában a Sajtófotó Pályázat 2007-en a rettegő Dávid Ibolyát ábrázoló képével, ami a tavalyi március 15-i ünnepségen készült.

Nagy Attila: Megzavarva

Szintén Nagy Attila a bulvár-humor-zsáner kategóriában második helyet ért el a "Röfi, a panelmalac" című képével (Röfiről a cikket itt olvashatják).

Nagy Attila: Röfi a panelmalac

Barakonyi Szabolcs, az Index fotósa a társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia sorozat kategóriájában második helyezés ért el "Aranyásók a fantomblokkból" című sorozatával, ami egy vajdahunyadi (Románia) riporton készült.

Barakonyi Szabolcs: Aranyásók a fantomblokkból

Ebből a sorozatból a "Kohó" című kép természet és tudomány egyedi kategóriában harmadik helyezést kapott.

Barakonyi Szabolcs: Kohó

Búcsú Lipótmezőtől című sorozatával Hernád Géza, a Magyar Hírlap fotóriportere érdemelte ki a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) Nagydíját a huszonhatodik alkalommal meghirdetett Magyar Sajtófotó pályázaton, amelynek eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra Budapesten, a Magyar Sajtó Házában. Az összes helyezésről itt olvashatnak.

Az öt tagú zsűri elnöke Szigeti Tamás, a Figyelő képszerkesztője volt. A zsűri tagjai: Dezső Tamás szabadfoglalkozású fotóriporter, Koncz Zsuzsa szabadfoglalkozású fotóriporter, Németh György az MTI fotóriportere, Sopronyi Gyula a Népszabadság fotóriportere.

Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Bácsi Róbert László, a Hölgyvilág fotóriportere kapta Zanskar és Ladak című sorozatáért, amellyel a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat is kiérdemelte.

A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Szigetváry Zsolt, a Magyar Távirati Iroda munkatársa részesült Meleg helyzet után című fotójával, amivel a World Press Photón második helyezést ért el.

A Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíjával Reviczky Zsoltot, a Népszabadság munkatársát jutalmazták Horgonyt fel! című képéért. A MÚOSZ és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett XXVI. Magyar Sajtófotó pályázatra 413 szerző összesen 9223 felvétellel pályázott.

Díjazottak

Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat Nagy Attila (Index) kapta, a második és a harmadik díjjal Fazekas Istvánt (HVG) jutalmazták. Képriport sorozat kategóriában az első Kurucz Árpád (Népszabadság), a második Reviczky Zsolt (Népszabadság), a harmadik pedig Pál Anna Viktória főiskolai hallgató lett.

Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között Illyés Tibor (MTI) fotóját ítélték a legjobbnak, a második Hajdú D. András (Origo), a harmadik Madácsi Zoltán (Equis Kft.) lett. Az emberábrázolás-portré sorozat első díját Bácsi Róbert László vihette el, a második díjat Hartyányi Norbert szabadúszónak, a harmadik díjat pedig Simon Márknak (168 Óra) ítélték oda.

A művészet kategória legjobb képéért járó díj az idén Sánta István Csaba szabadúszó fotóriporteré lett, a második díj Reviczky Zsolté, míg a harmadik Kollányi Péteré (MTI), ugyanitt a sorozatok között Bócsi Krisztián szabadúszó fotóriporternek ítélték az első és a harmadik díjat, míg a második díjat Egyed Ufó Zoltán (Új Magyar Szó) kapta.

Az egyedi sportfotó kategóriában Kovács Tamás (MTI), Béli Balázs (Magyar Hírlap) és a szabadúszó Kóti Kata a sorrend, míg a sorozatok között Veres Viktor (Blikk), Kurucz Árpád (Népszabadság), és Szalmás Péter (Népszava) volt a három befutó.

A természet és a tudomány egyedi képei közül Kudich Zsolt (NEXON) Kovács Attilát (MTI) és Barakonyi Szabolcsot (Index) előzte meg, míg a sorozatok készítői közül Simonyi Balázs (Magyar Narancs, Hócipő - külsős munkatárs) alkotásait találta a legjobbnak a zsűri, amelyik Illyés Tibort (MTI) a második, Radisics Milánt (ZOOM Magazin) a harmadik helyre rangsorolta.

A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Reviczky Zsoltot (Népszabadság) és Móricz Simont (Népszabadság) megelőzve Koszticsák Szilárdé (MTI) lett az elsőség, míg a sorozatok közül Simon Márk (168 óra) művét ítélte a zsűri a legjobbnak, a második helyre Barakonyi Szabolcsot (Index), a harmadikra Simonyi Balázst (Magyar Narancs, Hócipő - külsős munkatárs) rangsorolva.

A humor-zsáner-bulvár kategóriát ez évben Mitruczky Kinga Henriett (Bors) nyerte Nagy Attila (Index) és Meggyesi Bálint (Nemzeti Sport) előtt. A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést a szabadúszó Bócsi Krisztián nyerte el, míg a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Móricz Simon (Népszabadság) lett Peking ma című képéért.


(MTI)