Friss hús a Trafóban - tegnap és ma

2000.11.09. 10:21
Végre egy kis vérfrissítés a Trafóban. A Kortárs Művészetek Háza sokszor kapja azt a kritikát, hogy nem mer bevállalni kockázatosabb ügyeket a hazai mezőnyből, hogy mindig biztosra megy. Tévedés: most két napig szinte ismeretlen fiatal koreográfusoké a színpad, a Műhely Alapítvány bábáskodásának jóvoltából a reflektorfény az eleddig sötétben bújkáló géniuszokra irányul.
A szakma belterjessége folytán valamicskét azért lehet sejteni a produkciókról: ott lesz az egyik legextrémebb hazai társulatból, a KompMániából már ismert Ladjánszky Márta, aki az I. Szóló Tánc Fesztiválon nyerte a bemutatkozási lehetőséget; Kulcsár Enikő egy felejthetetlen, ironikusan szenvedélyes avagy szenvedélyesen ironikus Forgács Zsuzsa novellát hangszerel át; jön egy ragadozó mozgású, hamisítatlan vadzseni, Fehér Ferenc; a Medence Csoport 5-6 méteres bambuszrudakkal és egy butoh táncosnővel érkezik; Duda Éva táncosai egy liftben beragadva aktivizálják lappangó klausztrofóbiánkat.

Az este mindannyiunk számára meglehetősen izgalmas lehet, még akkor is, ha nem nélkülözi a zsákbamacska-jelleget, de ha rajta akarjuk tartani az ujjunk a kortárs kultúra üterén, vegyük az irányt a Liliom utca felé.