A brit hadsereg segítene megmenteni az iraki mûkincseket

2008.02.27. 12:22
A British Museum a brit hadsereg segítségével tenne a világ egyik leggazdagabb kulturális örökségének megmentéséért. A helyzet válságos.

Tárgyalásokat kezdett a British Museum és az Egyesült Királyság az iraki kulturális örökség megmentésérõl. A projekt fókuszában az olyan régészeti lelõhelyek állnak, mint Varka és Eridu sumér városok maradványai. A területek felmérésénél az elsõ lépés a háború okozta károk felmérése lenne. A terv foglalkozna még Dél-Irak kiürített múzeumainak helyreállításával is.

Ur

A Basrában szolgáló Tom Holloway õrnagy az Art Newspapernek elmondta, a brit katonák feladata az lesz, hogy segítsen a szakértõknek eljutni az archeológiai zónákba, lehetõvé tegye a kapcsolat felvételét az érdekelt iraki civilekkel, és hozzájáruljanak a pénzügyileg már biztosított munkák elvégzéséhez.

John Curtis, a British Museum közel-keleti gyûjteményének igazgatója hozzátette, hogy a terv jelenleg kezdeti stádiumban van, és egyelõre nem vették fel a kapcsolatot az iraki illetékesekkel.

Curtis a legnagyobb problémának a múzeumok és régészeti lelõhelyek kifosztását nevezte. Véleménye szerint ugyanakkor a helyzet javul. Ehhez hozzájárulhatott, hogy az antikvitások iraki felelõse az ország déli részébõl származik, és munkájában kihasználhatta helyi kapcsolatait.

Mûkincsrablók rohannak a helikopter elõl

Az összességében elkeserítõ helyzet javítását azonban nehezíti, hogy továbbra is életveszélyes a régészeti munka színhelyeinek megközelítése. Ha a kezdeményezés zöld utat kap, az elsõ lépésben egy kisebb szakértõi csoport látogat körbe a területen, a brit hadsereg segítségével. A kezdeményezés, amelyet májusban jelentenének be, azt is tartalmazza, a hadsereg nem lépne fel a lelõhelyek fosztogatása esetén, csupán õriznék a területet.

A tervek szorgalmazzák a 2003-as invázió idején a déli múzeumokból a bagdadi múzeumba szállított mûkincsek visszaszállítását is eredeti kiállítóhelyükre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a háború katasztrofális hatással volt az egykori Mezopotámia területén található sok ezer régészeti lelõhelyre. Az országban sok helyen illegális ásatások kezdõdtek, a múzeumokból nyomuk veszett felbecsülhetetlen értékû mûkincseknek, amivel párhuzamosan egyre több iraki eredetû tárgy jelent meg a nemzetközi mûkincspiacon.