Előkerült 'Irak Mona Lisája'

2003.06.13. 15:56
Az 5200 éves agyagváza mellett több ezer eltűntnek hitt műkincs került elő. A bagdadi múzeum kutatási igazgatója pánikkeltéssel vádolja az újságírókat.
Megkerült a Bagdadi Nemzeti Múzeum legértékesebb kincse, amelyet egy háromtagú társaság vitt vissza egy ütött-kopott autón - írta a pénteki The Times. A legújabb brit sajtójelentések szerint általánosságban sem volt olyan súlyos a múzeumban lezajlott fosztogatás, ahogy azt a háború után sejtették.

A vezető brit napilap pénteki beszámolója szerint a most visszavitt 5200 éves agyagváza egyike volt annak a 47 legfontosabb eltűnt tárgynak, amelyekről éppen a múlt héten készült lista a múzeumban.

Iraki Mona Lisa

A szövetségesek által működtetett átmeneti adminisztráció szóvivője a The Times művészeti szakírójának azt mondta: a váza előkerülése olyan, mintha "valaki a Mona Lisát hozta volna vissza".

A British Museum egyik vezető szakértője ehhez hozzátette: a 120 centiméter magas váza az időszámítás előtti korai harmadik évezredből ismert legnagyobb műalkotás, amely bepillantást enged a kor mindennapi életébe.

A brit lap pénteki cikke szerint egyébként a Bagdadi Nemzeti Múzeumból a korábban forgalomban lévő adatnál jóval kevesebb tárgy tűnt el a háború utáni fosztogatások alatt. A pénteki The Times 3 ezerre teszi az elvitt értékek számát, jóllehet a világ nemrégiben még 170 ezer tárgy eltűnéséről tudott.

Nem loptak annyit

A minap már a baloldali The Guardian is olyan értesülést közölt, hogy az ellopottnak minősített tárgyak zömét még a háború előtt biztonságba helyezték; ezt Donny George, a bagdadi múzeum kutatási igazgatója is elismerte sajtóidézetek szerint.

A világsajtót már a múlt héten bejárta a hír, hogy az eltűnt darabok legértékesebbjeit banki páncéltermekben megtalálták.

Felületes újságírók

Donny George most már úgy nyilatkozott, hogy az ellopott tárgyak a teljes gyűjtemény kis hányadát képezik csak, és a felületes újságírók a felelősek az adatok eltúlzásáért. George szerint a 170 ezres szám a kollekció teljes mennyiségére vonatkozik, de az újságírók úgy értették, hogy ennyit loptak el.

Brit szakérők meglepetéssel értesültek az újságírókat ért vádról, mivel - úgymond - George-nak bőséggel lett volna alkalma tisztáznia a számokat.