Lengyel Köztársasági Érdemrenddel tüntetik ki Jancsó Miklóst

2001.09.27. 18:08
A Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntetik ki pénteken Budapesten Jancsó Miklós filmrendezőt; a magas rangú elismerést Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnök adományozta a magyar alkotónak életművéért.
A kitüntetés átadásával Rafal Wisniewski nagykövet, és a pénteki eseményre meghívott vendégek a 80. születésnapját ünneplő Jancsó Miklós előtt kívánnak tisztelegni.

A diplomáciai testület ismertetése szerint az elismerés adományozására többi között azért kerül sor, mert Jancsó Miklós több, mint három évtizede áll szoros kapcsolatban a lengyel filmszakmával.

A magyar rendező kiemelt figyelmet szentelt Andrzej Wajda film-, és Tadesz Kantor színházi rendező munkásságának; alkotásainak elkészítésekor olyan kiváló lengyel színészeket foglalkoztatott mint Daniel Olbrychski vagy Krystyna Mikolajewska - teszik hozzá.

Utalnak arra, hogy miközben Jancsó Miklós intenzíven támogatta a lengyel filmművészet megjelenését Magyarországon és a világban, addig saját alkotásai számtalan rajongóra leltek Lengyelországban.

A rendező ezzel hozzájárult ahhoz a különleges történelmi és kulturális rokonsághoz, amely meghatározója a hagyományos lengyel-magyar viszonynak - mutatnak rá.