Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Jeremy Irons Márai Sándor darabjában

2006.02.16. 15:52
Az Oscar- és Tony díjas színész a Duke of York,s Theatre-ben alakítja a magyar tábornok szerepét a nagyhírű angol drámaíró, Christopher Hampton adaptációjában.
Jeremy Irons játssza Henriket, a tábornokot Márai Sándor A Gyertyák csonkig égnek című regényéből készült új színpadi változatban a londoni West Enden, ahol kiállítás is nyílt Márai Sándorról.

Az Oscar- és Tony díjas színész a Duke of York,s Theatre-ben alakítja a magyar tábornok szerepét a nagyhírű angol drámaíró, Christopher Hampton adaptációjában; Michael Blakemore rendezését a brit főváros színházi közönsége szerda óta láthatja.

Jeremy Irons csaknem húsz év óta először vállalt el színházi főszerepet, korábban egyetlen olyan szövegkönyvet sem kapott, amely felkeltette volna érdeklődését. Márai Sándor e titkokkal és érzelmekkel átszőtt története lázba hozta, Henrik tábornok szerepét és Hampton adaptációját választotta a visszatérésre.

Konrád, a valamikori barát szerepében Patrick Malahide látható; a darab producere a dél-afrikai Eric Abraham és a legendás Robert Haggiag.

Márai a világ körül

Márai Sándor világsikerű regényének angol változatát Carol Brown Janeway fordításában, a Viking-Penguin kiadásában 2002-ben mutatta be a Londoni Magyar Kulturális Központ; a könyv bekerült a tíz legjobb irodalmi mű közé a szigetország vezető lapjainak sikerlistáján.

A Duke of York Theatre-ben a darabhoz kapcsolódóan szerdán kiállítás nyílt Márai Sándorról; a tárlatot a Londoni Magyar Intézet és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közösen rendezte.

A gyertyák csonkig égnek színpadi adaptációja Magyarországon legutóbb a Pesti Magyar Színházban volt látható; a két főszerepet Avar István (Henrik) és Agárdy Gábor (Konrád) játszotta.

Az első Márai-filmadaptációt, a regénnyel azonos című alkotást, Iglódi István rendezését az idei, 37. Magyar Filmszemlén mutatták be.

Márai Sándor regénye a késői leszámolás drámája: két gyanakvó, megkeseredett, lelkiismeretfurdalással teli öregember, aki egykoron, fiatal katonaként testi-lelki jó barát volt, negyven év elteltével találkozik egymással, emlékezik és leszámol.