Jordán Tamás színházat alapít Szombathelyen

2007.04.26. 16:58
A Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatójának megbízatása év végén lejár, és Jordán Tamás jövőre már mással szeretne foglalkozni. Szombathely első kőszínházának épülete ugyan még nincs, de hamarosan Jordán közreműködésével belekezdenek a részletek kidolgozásába.

Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén bejelentette, hogy 2008-tól belekezd az első szombathelyi kőszínház megalapításába. A Nemzeti Színház főigazgatójának megbízatása ugyanis 2007. december 31-én lejár, és Jordán nem akar újra pályázni, hanem új kihívásokat keres. A városi közgyűlés pedig ma ellenszavazat nélkül megerősítette a szombathelyi kőszínház létesítéséről szóló, 1991-ben meghozott határozatát.


Jordán Tamás az Indexnek elmondta, azért választotta ezt a Nemzeti igazgatása helyett, mert nagyon vonzza az a kihívás, hogy színházat, közösséget alapítson. Szerinte színháznak nemcsak az előadásokról kell szólnia, hanem agorának, fórumnak kéne lennie. "Ez nálam a hatvanas évekből maradt egyetemi örökség. Anno a Merlint is azért csináltam, mert van bennem olyan hajlam, hogy a közösségi életet erősítsem" - magyarázta.

"Régóta kapcsolatban vagyok a várossal, játszottam és rendeztem is a Savaria Karneválon többször. Mikor hallottam arról, hogy kőszínházat alapítanának, jeleztem a polgármesternek, hogy ha tényleg meg szeretnék csinálni, akkor szóljanak nekem, mert részt szeretnék benne venni" - mondta.

A leendő kőszínháznak épülete még nincs, de a tervek szerint 2008-tól megkezdik építését, ha találnak neki helyet. Addig Jordán Tamás alapít egy társulatot, amivel ideiglenesen a volt Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületétében próbálnának.

Jordán Tamás a Nemzetiből való távozásával kapcsolatban annyit mondott, örömmel vette tudomásul, hogy a társulat a hírt szomorúan fogadta. A Nemzeti Színház új főigazgatói posztjára ősszel írnak majd ki pályázatot.