József 'High Tech' Attila és a rengeteg plazmatévé

2006.07.05. 16:30
Eszmélet címen új ideiglenes tárlatot nyitott a Jövő Háza. A génkutatási részleg közvetlen közelében, neonlámpák fénye alatt, plazmaképernyőkön ismerkedhet meg a látogató József Attilával. A 35 millióból összehozott kiállításon lényegében versmondós klipeket lehet nézni-hallgatni.

- Ez mind? - mordult fel egy látogató, amikor körülnézett az emeleti galéria egyik sarkában.
- Nyugalom, ez interaktív. - vetette neki oda félvállról egy fiatal lány, majd rögtön megrohamozta az egyik számítógépet. Tényleg kis helyet kapott a kiállítás, de olyan sok nem is kell neki. Vitrinek és ujjnyi vastag porréteg helyett plazmatévék, hangboxok és gépek villognak és morognak viszonylag hívogatóan.

Az utazó tárlat pont illik a Jövő Házába: öt képernyőn öt különböző, fényképekből és levelekből összeállított animációt lehet nézni a költőről, közben nagyon halkan Bartók zenéje terjeng. A két számítógép két másik plazmatévére van kötve, és miközben megpróbálunk rájönni a gép használatára, nézhetjük és hallgathatjuk József Attila verseit olyan színészek előadásában, mint például Latinovits Zoltán, Törőcsik Mari, Hobó vagy Halász Judit. Ha feladtuk az érintőképernyő csodáit, amit nagy körmökkel nem igazán lehet irányítani, a vershallgatást folytathatjuk a hat hangbox egyikén, persze csak ha találunk egyet, ahol nem ül senki.

Piszkos anyagiak

Kérdésünkre H. Bagó Ilona a kiállítás főszervezője elmondta, hogy körülbelül harmincöt millió forintba került a kiállítás létrehozása és ezt az összeget a tavalyi emlékévre kapták. A szállítási díj nélkül ennyi, de azt már nem tudják mennyit költöttek eddig a gépek utaztatására. Szállítani meg kellett eleget, hiszen a tárlat eddig összesen 19 helyszínt járt meg, köztük a Párizsi UNESCO-palotát is.

A megnyitó

Pontban hatkor kikapcsolták a gépeket, és szó szerint családias hangulatban elkezdődött a megnyitó. A körülbelül húsz fős tömeg így is egymás lábán taposott, mert a kis hely amúgy is rossz akusztikája miatt szinte semmit nem lehetett hallani. Egy négy év körüli kisfiú mászott körbe-körbe a termen, közben nővére félálomban hallgatta, mikor E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum elnöke elmondta: a múzeumoknak váltaniuk kell, mert a mai rohanó világunkban nincs idő órákat eltölteni egy ilyen történelmi labirintusban, és, hogy nagyon reméli, hogy ezzel az újszerű vállalkozással sikerül újra felkelteni az emberek érdeklődését az irodalom iránt. A lányka valamennyire felébredt, mikor egy hölgy József Attila-verseket kezdett szavalni, aztán a kislány a szemeit dörzsölve elfeküdt az anyukája ölében, majd nagyokat pislogva próbált figyelni H. Bagó Ilona beszédére.

Fordított arányosság

- A Jövő Háza megnyitása óta körülbelül 375 ezer látogatónk volt. - közölte Július Gyula, az időszaki kiállítások referense. - Átlagosan napi 1000 látogatóval számolunk, így azt hiszem, az Eszméletet is legalább egy 30000-en fogják látni. - Bár a fiatalabb korosztály a célközönség, őket mégsem köti le annyira a virtuális kiállítás.

- Szerintem fantasztikus. - felelte egy idősebb hölgy arra a kérdésre, hogy mennyire tetszik neki ez az ötlet. - Sokkal kevesebb időbe kerül megnézni mindent és mivel teljesen interaktív, sokkal szórakoztatóbb.
- Nekem ez nem tetszik. - mondta egy fiatal látogató. - Nagy vonalakban olyan ez a kiállítás, mintha egyszerűen csak böngésznék a neten, azt meg otthon is tudom. Jobban szeretem a régi fajta múzeumokat, ahol szépen körbesétálhatok és nem egy képernyőn kell megnéznem, hogy milyen volt József Attila kézírása.