Rogán és Krumpli apolitikus szobrot avatott

2007.04.24. 17:01
Rogán Antal fideszes polgármester kedden leleplezte a Duna-korzó új szobrát, a Kutyás lányt. Az eseményre Rogán szerelme, Cecília és kedvence, Krumpli kutya is elkísérte. Lehetett simogatni.

A budapesti Duna-korzó új szobrának alkotója, Raffay Dávid a Kutyás lány munkanevet adta a kutyás lányt ábrázoló művének, de elmondta, hogy rendes nevet majd a nép fog neki adni. Mint ahogy a közelben, a korzó korlátján ülő királylánynak a királylány nevet adta. Igaz, a királylányos szoborról nem lehet eldönteni, hogy lány vagy fiú (esetleg kistermetű harlekin), de a nép és a turisták szeretik: simogatják, fényképezkednek vele.

Az új szobor az önkormányzat egyik pályázatára készült, 3,5 millió forintba került, és a nyertes szerint a korzó ezen szakaszára még több ilyet terveznek. A pályázat kiíróinak célja az volt, hogy az új szobrot ugyanúgy szeressék majd, mint a királylányt: simogassák, fényképezkedjenek vele.


Kutyás lány, klikk

Néni vagy nem néni

A Kutyás lány egy virágcserépen ül utcai öltözékben, és labdával játszó kutyájával néz farkasszemet. Raffay elmondta, hogy művét egy korzón sétáló öreg néni ihlette, és bár a néni örökifjúnak tűnt, mégis vidámabbnak látta egy fiatal, szép lánnyal helyettesíteni. Raffay Dávid belvárosi, de a Balaton-felvidéki Salföldön él, 1973-ban született, és ahogy mondani szokta, 1976 óta szobrászkodik. Tíz köztéri szobra látható országszerte, ezek közül a legmonumentálisabb a 9,5 méteres, Aquinói Szent Tamást ábrázoló alkotása Piliscsabán.

Krumpli és apolitika

A Rogán Antal az általa rendhagyónak nevezett avatón barátnőjével, Cecíliával és Krumpli nevű beagle kutyájukkal jelent meg laza nyári öltözékben. Krumpli és Cecília végig kedvesen tűrte a nép érdeklődését, bár a szertelen, három hónapos Krumplinak még szoknia kell az ilyen eseményeket.

A kutya is ember

Rogán Antal elmondta, hogy ez a szobor nem bír politikai jelentőséggel, "kifejezetten apolitikus szobor, a mindennapi életre emlékeztet". Rogánt a szobor arra is emlékeztette, hogy a belvárosi embereknek milyen sok kompromisszumot kell kötniük. Az V. kerületi polgármester itt látta helyén valónak megjegyezni, hogy a belvárosban van a legtöbb kutyapiszokgyűjtő, és nemrég három kutyafuttatót létesítettek. Azt szeretné, ha a szoborról az az üzenet jutna eszébe az arra járóknak, hogy a kutyások is emberek, és együtt kell velük élni. "Én is együtt élek a párom mellett egy kutyával" - adott súlyt szavainak, majd megpaskolta a hátát.


A Rogán család

Nem vibrál új romantika

Rogánnál jóval kevésbé hétköznapi avatóval készült Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője. "Állati hűségünk a humánum" - hangzott az erős felütés, ami azt jelenti, hogy egy állatban nincs önzés és galádság. Eddig nagyjából értethető volt, de ezután az irodalmár olyan vizekre evezett beszédével, amire a körben ácsorgó nyugdíjasok, unatkozó munkások és csillogó szemű csövesek csak annyit értettek, mint a turisták. Közben erős kutyagumiszagot hozott a szél, Krumpli néha felvonyított, hogy "Áú!". Antall agyondicsérte a fiatal szobrászt, "látványelvű, mégsem fűrészporos realista" - mondta róla, és hihetetlen dolgokat látott bele a szoborba: "a digitális világ nézőkéjében sem vibrál új romantika".

A fénypont, azaz a leleplezés a beszédek után következett: "Na, ezt megnézem!" - kiáltott fel egy arrafelé ámuldozó idős hölgy. Az összesereglett bámészkodók nagy része nyugdíjas volt, kis kutyákkal felszerelve, és nagyon nyugodtnak, felszabadultnak tűntek. "Az országépítést nem lehet szüneteltetni" - mondta az egyik felhevültebb, koros férfi, aztán még egyszer elismételte ugyanezt.


Etetés

Rogán Antal végezetül harapnivalóval kínálta az összegyűlteket és kutyáikat, illetve azt a hajléktalant, akinek pont kapóra jött az avatás. Két pohár bort is kapott, jó napja volt. "Hogy hívják a szobrászt? Raffaello?" - kérdezte az egyik hölgy pogácsákat válogatva. "Nem, Raffay" - folyt tovább a gondtalan csevegés, immár az új szobor társaságában.