Csukás: Jó volt vele versenyezni

2006.12.22. 21:22
Hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában pénteken elhunyt Lázár Ervin, Kossuth- és József Attila-díjas író, elbeszélő, meseíró. Barátja és meseírói "riválisa", Csukás István szerint Lázár művei egyformán szólnak a felnőttekhez és a gyerekekhez.

"Borzasztó a halálhír. Én is hetvenéves vagyok, kortársként különösen mélyen érint Lázár Ervin halála. Azért vagyok különösen szomorú, mert 18 éves korunk óta ismertük egymást, együtt jártunk egyetemre, és íróként is párban futottunk: ugyanabban a műfajban dolgoztunk mindketten - mondta az Index megkeresésére Csukás István, Lázár Ervin pályatársa. - Végig barátok voltunk, figyeltünk egymás munkáira, és azt kell hogy mondjam: jó volt vele versenyezni az írói pályán. Az írók közti veresengés nem mindig szép és kellemes, de vele jó volt versenyezni. Akkor is jó volt, ha épp a másik írt jobbat, nem volt köztünk féltékenység, irigység sohasem."

"A mesébe, ebbe az elhanyagolt műfajba, ő nagyon újat és eredetit hozott. Ő is be tudta bizonyítani, amit Weöres Sándor a verseivel: nem lehet kettéválasztani a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló irodalmat" - méltatta Csukás István Lázár életművét. Hogy miképp lehetne a lázári örökséget a legmegfelelőbben kezelni? "Mivel ő írt felnőtteknek és gyermekeknek szóló műveket is, ha lesz valaha egy összkiadás, abban egyenrangúan, egymás mellé szerkesztve lehetne megőrizni Lázár Ervin meséit."

Fotó: Czimbal Gyula - MTI
Lázár Ervin Kossuth-díjas író budapesti otthonában - 2002 december 8. (Fotó: Czimbal Gyula - MTI)

"Néhányadmagával ő tette Magyarországon a gyerek- és meseirodalmat újra fontossá" - mondta Lázár Ervinről szólva az MTI megkeresésére Békés Pál író, az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Egyesületének vezetője. Békés Pál hozzátette: hihetetlen tehetséges és sokszínű emberként Lázár Ervin nem csak a gyerekirodalomban alkotott fontosat, de mivel belekerült a meseíró "dicsőséges" pozíciójába, ami Magyarországon "hagyományosan kissé mellékes pozíció", a többi művét nem méltatták eléggé. Ennek példájaként említette a szerinte fergeteges Csillagmajor című novelláskötetét. Békés Pál szerint Lázár Ervin "olyan ember volt, akiről az ember valahogy azt érezte, hogy ez az ember egy Lázár Ervin-meséből lépett ki".

Nem adta fel

"Nem érzem méltónak, hogy most hirtelen mondjak valamit, nem tudok így blattolni. Azt tudom mondani, hogy gyászolom. Tudtam róla, hogy beteg. Találkoztam vele párszor, de nem voltunk összejárósak. Nagyon szeretem a műveit, a meséit mindig is úgy olvastam, mintha gyerek volnék" - mondta az Indexnek Esterházy Péter író.

Fél éves küzdelem után, betegsége szövődményei vitték el Lázár Ervint, tudtuk meg az író özvegyétől, Vathy Zsuzsa írónőtől. "Pedig még ma délelőtt is azt mondta, meg kell keresni, hogy miért nem javul az állapota, és még csütörtökön is hosszan beszélgetett a hozzátartozóival - mondta az író váratlan haláláról Vathy Zsuzsa, akinek a szeleburdi Vacskamati köszönhette létét Lázár Négyszögletű Kerek Erdőjében. - Az utóbbi fél év a betegséggel küzdve telt, de nem adta fel, a tervek szerint haladt a rehabilitációja. A MÁV-kórház doktornője azt mondta, hogy élete legszebb álma vált volna valóra, ha sikerül a rehabilitáció."

"Megrendítő, hogy milyen sokan felhívnak részvétet nyilvánítani, és hogy szinte mindenki sír. Nagyon szerették őt is és a meséit is" - mondta az özvegy. A péntek délután elhunyt író temetéséről később gondoskodnak.

Utolsó születésnap

Egy olvasónk jóvoltából közölhetünk egy felvételt, ami május 6-án készült a gödi művelődési házban. A helyi általános iskola 3A osztályosai a Négyszögletű Kerek Erdő egyik jelenetét előadva köszöntötték az írót hetvenedik születésnapján. A gyerekek és osztályfőnökük - Gábor bácsi - az előadás végén tortával és dallal kívántak boldog születésnapot Lázár Ervinnek. (A videóért dr. Marosvölgyi Lászlót illeti köszönet.)


Lázár Ervint gödi iskolások köszöntötték 2006. május 6-án 70. születésnapján - a videorészlet itt tekinthető meg (3 Mb, wmv-formátum)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport