Prehispán szőttesek a limai turistapiacon

2008.07.08. 10:05
Az indiánok feldarabolták a régészeti lelőhelyek fosztogatásából származó szőtteseket.

Nagyszerű üzleteket köthettek a turisták a limai indián piacon: szinte fillérekért juthattak ugyanis hozzá olyan textíliákhoz, amelyek még a spanyol hódítás előtt időkből valók.

A közelmúltban régészek bevonásával végeztek razziát a perui rendőrök a nagy szabadtéri piacon, és többszázéves, elsősorban a chancay kultúrából származó ruhákat találtak, amelyeket gondosan elrejtettek a tömeggyártásra szánt lámakardigánok és más hasonló perui kézműipari termékek között.

A textíliákat, amelyeket valószínűleg régészeti lelőhelyek fosztogatóitól szereztek a kereskedők és amely némelyike a 13. századból származott, díszdobozok tetejére illesztették, vagy pedig babákat varrtak belőlük. Ez utóbbiakat, mint a perui nemzeti kulturális intézet történelmi örökségvédelmi osztályának vezetője, Blanca Alva elmondta, 6,50 dollárért (kb. 960 forint) árusították. Arra nem tudott választ adni, hogy miért voltak ilyen olcsók, pedig véleménye szerint az árusok pontosan tudták, hogy mit adnak el. A régi szövetekkel díszített dobozok sem kerültek többe 50 dollárnál (kb. 7500 forint). A razziát végzők saját szemükkel láttak olyan árust, aki közeledtükre elrejtett egy régi textíliadarabokkal teli dobozt, hogy eltüntesse a bűnjeleket.

A perui törvények szerint a prehispán műkincsek elpusztítása, átalakítása, és eladása 3-8 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Éppen ezért igyekeznek a hatóságok szétverni a "huaquerók", az illegális kereskedelmet folytató fosztogatók hálózatát. Legutóbb három rajtaütés során mintegy 620, régi textíliákból készült tárgyat foglaltak le, többek között a limai Jorge Chávez nemzetközi repülőtér vámmentes boltjában.