Iván
21 °C
39 °C

Az iszlám felé nyit a Louvre

2008.02.05. 15:40
Iszlám művészeti részleg megnyitását, új kiállítási útvonalak bevezetését és új múzeumok létesítését tervezi a következő tíz évben a párizsi Louvre. 2012-ben nyílik egy Louvre az Egyesült Arab Emírségekben is.

A beruházások globális összegét 250 millió euróra (csaknem 65 milliárd forint) tervezik, fedezetüket főleg az állam, emellett szponzorok biztosítják. Abu-Dzabi állam 400 millió eurót fizet majd azért, hogy a Louvre nevet viselhesse az emirátus jövendő múzeuma, ennek az összegnek azonban csak egy töredéke szolgál a bővítési tervek finanszírozására. A Louvre tavaly 8,3 millió látogatót fogadott, ami 2001-hez képest 60 százalékos növekedést jelent.

A 2003-ben létrehozott iszlám művészeti részleg önálló szárnya 3000 négyzetméteren 2010-ben nyílik meg 10 ezer kiállítási tárggyal. A jelenlegi iszlám termek a máig a múzeum különböző részlegeiben szétszórt bizánci anyagnak adnak majd otthont. A 18. századi bútorok összesen 2500 négyzetméteres részlegét átszervezik 2011-ig, hogy "világosabb és átláthatóbb", időben tagoltabb legyen a jelenleg több helyre szétszórt gyűjtemény, közölték a hétfői sajtótájékoztatón. Ezen kívül 2009 és 2012 között a Szajna felőli oldalon lévő Szfinx-udvart újra megnyitják a római és az etruszk antikvitások új útvonalán, és a Cour Carré egyik oldalán található irodák helyén öt nagy, francia és angol festményeket befogadó termet alakítanak ki. A Sully pavilon kétezer négyzetméterén olyan látogatási útvonalat hoznak létre, melyen magát a Louvre palotát lehet megtekinteni, a középkori alapoktól a kortárs múzeumig.

2009 és 2017 között kerül sor a Piramis-terv megvalósítására, ennek keretében átszervezik a múzeum fogadóterét, amelynek számára korábban megépült az amerikai Pei építész által tervezett üvegpiramis. Külön belépő helyeket alakítanak ki a csoportok számára és a múzeum területén 23 tájékoztató pontot hoznak létre a "a múzeumon belül jelenleg gyakran magára hagyatott" látogatók eligazítására. A tervek között szerepel még a Tuileriák kertjének felújítása és új kortárs művek (Cy Twombly és Francois Morellet) érkezése. Mindemellett 2010-ben a franciaországi Lens városában is nyílik Louvre-fiók, és 2012-re tervezik az Abu-Dzabi Louvre felavatását.