Mégsem vette föl a Macondo nevet Garcia Marquez szülőfaluja

2006.06.26. 16:42
Nem vette föl a Száz év magányból ismert Macondo nevet Aracataca, Gabriel Garcia Marquez kolumbiai író szülőfaluja. A település polgármestere az Aracataca-Macondo nevet szerette volna elfogadtatni, de a szavazásra rendkívül kevesen mentek el.

Aracatacából nem lett Macondo, Gabriel Garcia Marquez kolumbiai író Száz év magány című világhírű regényének helyszínén ugyanis elutasították a névváltoztatást.

"A Száz év magány lapjain pontos leírást találunk Macondóról, márpedig az megegyezik Aracatacáéval" - mondta a BBC brit közszolgálati rádiónak és televíziónak Pedro Sánchez Rueda, az ötvenkétezer fős község polgármestere, aki a település nevét ki szerette volna egészíteni a regényben szereplő Macondóval, ezért szavazást rendelt el.

Aracataca és punktum

A Nobel-díjas író, Gabriel Garcia Marquez Aracatacában, az akkor alig néhány száz főt számláló kolumbiai faluban született. Aracatacában főleg állattenyésztéssel, olajpálma- és banántermeléssel foglalkoznak, a városka jövője pedig - az eladósodottság ellenére - ígéretesnek tűnik. "A szavazással kiléphetünk a nemzetközi színtérre, fellendíthetjük a turizmust" - mondta Rueda, aki egy táblát is készíttetett a következő szöveggel: "Isten hozta Aracataca-Macondóban, a mágikus realizmus földjén."

A névváltoztatási tervnek szép számmal akadtak ellenzői is, például Alvaro Saade, aki az "Aracataca és punktum" feliratot festette a pólójára. A szavazás végül rendkívül alacsony részvétellel zajlott, így Marquez Macondója továbbra is csak az irodalomban létezik. "Szerencsére Macondo nem egy hely, hanem egy lelkiállapot, ahol mindenki azt lát, amit akar, és úgy, ahogy akarja" - fogalmazott egyszer maga Gabriel Garcia Marquez.