Makovecz a Jóisten szórakoztatására tervez új Gellért-hegyet

2008.04.07. 21:30
Az építész nagyon örülne, ha megjönne a politikusok esze, és lecserélnék a Gellért-hegy "ocsmányságait" valami méltóbb emlékműre, amit már meg is tervezett.

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész látványtervet készített egy Gellért-hegyen megépítendő magyar panteonról:

Makovecz Imre panteonja

Korábban több kiváló építész álmodott már hasonló létesítményt a hegyre. A kiegyezést követően először Széchenyi István fia, Ödön épített volna a Citadella helyére egy panteont az ezredéves évfordulóra. Egy pályázatra Feszl Frigyes is beadott tervet, amely feltűnően hasonló volt a Hősök terén felállított oszlopos szoborcsoporthoz. 1902-03-ban, az akkor még egyetemi hallgató Medgyasszay István tervezett emlékcsarnokot a Gellért-hegy tetejére. A terv központi eleme egy, a hegytetőn elhelyezkedő, monumentális, több csarnokból álló, kupolás épület volt, mely alakjával a Szent Koronát idézte.

Makovecz Imre érdeklődésünkre elmondta, hogy a panteon terveit nem felkérésre készítette, hanem a Jóisten szórakoztatására. Nem várja el, hogy ezeket valaki is megvalósítsa, mert szerinte a realitás az Úristentől jön, nem pedig a politikusoktól. Éppen ezért azzal sem foglalkozott még, hogy terveinek megvalósítása mennyibe kerülne.

„A Medgyasszay-féle panteonterv az egész hegy világát megváltoztatta volna, csak aztán az első és a második világháború elsöpörte a terveket” – mondta az Indexnek Makovecz. Azért tartotta fontosnak, hogy felújítsa a Gellért-hegyi panteon terveit, mert szerinte ami most a Gellér-hegy tetején van, ocsmány. Nem is csak a kinézetüket tekintve, de történelmi jelentőségüket nézve Makovecz számára elfogadhatatlan a Citadella és a Szabadság-szobor is. „A Citadella valójában egy szégyen, még az osztrákok építették, hogy a magyarokat fegyverrel tudják fenntartani. A szovjeteket dicsőítő Szabadság-szobor pedig eredetileg Horthy-emlékmű lett volna, Strobl gépfegyvert rakott a szobor kezébe, és csak később cserélték le a fegyvert pálmafalevélre” – magyarázta el. (Ez utóbbiról egy olyan városi legenda is létezik, miszerint a szoborcsoport a kormányzó fiának, Horthy Istvánnak emlékére készült, aki a repülőbalesetben halt meg a háborúban. Erről bővebben az Urbanlegends.hu-n olvashatnak.

Makovecz panteonterve elég nagynak tűnik, de még így is sokkal kisebb, mint a Medgyasszay-féle, hiszen az ötlet is onnan jött neki a tervezéshez, hogy túl nagynak gondolta elődje terveit. „A panteonban emléket állítanánk az összes fontos magyar személyiségnek Árpád királyunktól napjainkig. Gondoljon csak bele, milyen lenne: halottak napján a fél ország összegyűlne ott” – mondta.

Makovecz Imre bízik abban, hogy egyszer megjön majd a politikusok esze, leesik nekik, hogy mit kéne tenniük, és akkor tervei akár meg is valósulhatnak. Számára csak az lenne a fontos, hogy ne a jelenlegi két ocsmányság maradjon a Gellért-hegyen. De akinek tetszik, ami ott van most, azért az nyugodtan gyönyörködjön bennük.