Árpád
-2 °C
3 °C

Tíz év médiaművészet

2000.09.07. 11:35
Médiaművészet címmel gigászi méretű intermédia tárlat nyílt a Műcsarnokban. A több mint száz alkotó munkáiból válogatott kiállítás bemutatja az elmúlt tíz év magyar médiaművészetét, ám azt semmilyen módon nem rendezi, értékeli. A sajátos tárlat egy, a magyar képző- és iparművészetet tematikusan bemutató rendezvénysorozat első állomása.

Egy éve a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) összehívta a képzőművész szövetségeket, és felkérte őket több, tematikus tárlat megrendezésére. A Műcsarnok vállalta el a rendezvényekhez szükséges tér biztosítását. Az intézmény napokban leköszönt igazgatója, Beke László elképzelései szerint a sorozat a legújabb eszközöket és technikákat alkalmazó médiaművészek munkásságának bemutatásával kezdődik. Ezt követik majd a magyar festészetet, grafikát, szobrászatot és az iparművészetet összegző tárlatok.

Kapitány András: Szemtanú, 1998
A napokban megnyílt kiállítás főkurátora Peternák Miklós, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékének alapító igazgatója, valamint a szintén intermediális művészeti tevékenységek oktatására és technikai támogatására szakosodott C3 kulturális és kommunikációs központ igazgatója. Felkérésére több mint száz honi médiaművész adott be munkát erre a sosem volt méretű kiállításra. A kiállított képek, installációk, objektek csaknem fele 2000-ben készült, és ezen a tárlaton tekinthetők meg először.

Ravasz András: Clochard de luxe, 1996

Peternák néhányuktól konkrét, régebben készített munkát kért. Így láthatjuk például Ravasz András 1996-ban készített komputerprintjét, amely egyike volt az első magyar óriásnyomatoknak, vagy Szarka Péter hasonló technikával készített tavalyi képét.

,,Az elmúlt tíz év intermédiához köthető művészetét próbáltam összegyűjteni" - állítja Peternák.. Koncepciója mellett szól, hogy az intermédia régóta küzd magyarországi létjogosultságának elismeréséért, és mára talán elérte az elfogadottság azon szintjét, ahonnan érdemes visszatekinteni, és újra bemutatni azokat a műveket, amiket annak idején csak egy nagyon szűk kör láthatott.

Koronczi Endre: 700205OV06, 2000
Maga a kiállítás minden erénye mellett rendezetlen. Egy a szervezésben közreműködő ismerősöm szerint a terembeosztásnál az egyetlen döntő szempont az volt, hogy sötét (videoinstallációk, fényjátékok) avagy világos (printek, szobrok, stb.) teret kívánnak a művek. Mindez azt is jelenti, hogy a korábbi intermédiát érintő kiállításokhoz hasonlóan ezúttal sem született hathatós ön-definíció. Ezt ellensúlyozandó a rendezvénysorozatot szeptember 22-én egy a médiaművészet fogalmát boncoló szimpózium zárja.

A képekről beszélgetve a kurátor a legújabb változások irányaként a digitális printek és a hatalmas projekciók megjelenését nevezte meg. Továbbá elégedettségét fejezte ki, amit, hogy a humor és a kreativitás végre visszatért az alkotás folyamatába.

Aki nem hiszi, járjon utána: a képek és installációk - Gémes Péter emlék kiállításával egyetemben - szeptember 24-ig láthatók.

Néhány szó a társrendezvényekről
A Médiamodell ideje alatt - hűen a régi jó C3-as hagyományokhoz - bemutatkoznak a környező országok (Szerbia, Szlovénia, Románia, Csehország) médiaművészei. A koncepcióba illeszkedik a kiállítást dokumentáló - a műveket és az alkotókat is bemutató - pompás weboldal is.

Idén is megmarad a linzi Ars Electronica fesztivállal kialakított szoros kapcsolat. Szeptember 5-én látható egy válogatás a Műcsarnokban az Ars Electronica 2000-ben díjnyertes számítógép-animációiból. Végül: a Magyar videoművészet történetét az Örökmozgó Filmmúzeumban rendezett vetítéssorozat eleveníti fel, szeptember 21-én a sorozat első darabjaként a Műcsarnok kistermében vetítenek intermédiás filmeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?